Συνέντευξη | Εύα Λουκάτου

1
SONY DSC

«Για μένα μουσική είναι η τέχνη που μπορεί και βρίσκει το ευαίσθητο σημείο του καθενός» σημειώνει μιλώντας στο Musicpress.gr η νεαρή τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Εύα Λουκάτου. «Δεν μου αρέσουν οι τεμπέλες» συμπληρώνει και μας συστήνεται μέσα από τις συνεργασίες της.

1. Στο ολοκαίνουριο άλμπουμ με τίτλο Μ΄ ένα σακίδιο για συνοδηγό μπορεί κάποιος να ακούσει ενδιαφέροντα μουσικά «παντρέματα». Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα σου ζητούσε να περιγράψεις τη νέα σου δουλειά;

Το να περιγράφεις κάτι τέτοιο δεν είναι και από τα πιο εύκολα πράγματα. Βασικά νομίζω πως μέσα σ’ αυτή τη δουλειά μάζεψα κάποια αγαπημένα τραγούδια που έχω γράψει και προσπάθησα να τους δώσω μια κοινή ενορχηστρωτική γραμμή. Αυτά τα τραγούδια όμως «πάντρεψαν», όπως λες, διαφορετικά ήδη και ρυθμούς που αναπόφευκτα προήλθαν από την αγάπη μου για τους μουσικούς δρόμους της Αργεντινής, της Λατινικής Αμερικής και των Βαλκανίων. Και με τη βοήθεια των εξαιρετικών μουσικών που έπαιξαν, νομίζω πως το αποτέλεσμα βγήκε ενδιαφέρον.

2. Ο κόσμος έχει ήδη αγαπήσει το τραγούδι “Είμαι γυναίκα“, στο οποίο έχεις γράψει τους στίχους και τη μουσική. Ποιο είναι το μήνυμα που «στέλνει» ;

Είναι ένα τραγούδι που κάνει αναφορά στη γυναίκα και τις αρετές της αλλά και σε όλα όσα έχει υπομείνει και υπομένει. Ήθελα να περάσω τα μηνύματα του τραγουδιού με έναν ανάλαφρο και αισιόδοξο τρόπο γι’ αυτό και οι πιο σοβαρές κουβέντες είναι ειπωμένες στα ισπανικά με τη φωνή του Yoel Soto που τραγουδά μαζί μου. Πρόκειται για ένα electro tango με ψήγματα jazz και κουβανέζικης ρούμπας.

3. Αξίζει να πούμε πως δεν είναι η πρώτη σου δισκογραφική επαφή με το κοινό. Μίλησε μας λίγο για τις προηγούμενες δουλειές σου.

Η πρώτη μου προσωπική δουλειά Έτσι θα γίνει ήταν μια απόπειρα να βγω στη δισκογραφία και να συστηθώ ως δημιουργός. Γι’ αυτό και δεν τραγούδησα. Στη δεύτερη Όνειρα σφραγίζω έκανα το τόλμημα να εμφανίσω τη φωνή μου και να συνεργαστώ ερμηνευτικά με εξαιρετικούς τραγουδιστές. Η πρόσφατη δουλειά μου Μ’ ένα σακίδιο για συνοδηγό που πάλι συνεργάστηκα με αξιόλογες φωνές, για μένα είναι και η πιο ολοκληρωμένη. Αν και νομίζω πως αυτό θα πω και στην επόμενη. Αισθάνομαι όμως πιο σίγουρη τώρα και ίσως επειδή αυτή η δουλειά έγινε κάτω απ’ τις καλύτερες συνθήκες, ο απόηχός της με κάνει ακόμα να χαμογελώ. Σημαντική όμως, θα ήθελα να αναφέρω, είναι και η συμμετοχή μου στο cd αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου όπου κι εγώ μαζί με άλλους συνθέτες, μελοποίησα και ερμήνευσα ένα απ’ τα ποιήματά της το «Θέλω να κουβεντιάσω».

4. Ποιες συνεργασίες έχεις ξεχωρίσει σε αυτά τα άλμπουμ και ποιες θα ήθελες να είχες την ευκαιρία να κάνεις;

Άλλες τις έχω ξεχωρίσει περισσότερο, άλλες λιγότερο. Όμως επειδή πρόκειται για τραγούδια, νομίζω ότι ξεχωρίζουν αυτόματα οι συνεργάτες που μαζί αφιερώσαμε χρόνο και μοιραστήκαμε συναισθήματα για τη δημιουργία των τραγουδιών και εξακολουθούμε ακόμα και σήμερα να έχουμε επαφή. Και επιθυμώ σαφώς νέες συνεργασίες που εύχομαι να βρω την ευκαιρία να κάνω.

5. Ποια μουσική ταυτότητα θα έδινες στις δημιουργίες σου; Αποδέχεσαι τις ταμπέλες;

Δυστυχώς όχι. Δε μ’ αρέσουν οι ταμπέλες και πάντα δυσκολεύομαι να απαντήσω τέτοια ερώτηση. Για μένα μουσική είναι η τέχνη που μπορεί και βρίσκει το ευαίσθητο σημείο του καθενός και το αγγίζει απαλά, που σέβεται την αίσθηση της ακοής και δεν υποτιμά τη νοημοσύνη, που λέει μόνο αλήθεια, δε μένει ποτέ στάσιμη και δε φοβάται να τολμήσει. Τέτοια ταυτότητα θέλω να έχω.

6. Πότε αισθάνεσαι πιο όμορφα, όταν δημιουργείς ή όταν ερμηνεύεις;

Είναι δύο τελείως διαφορετικά συναισθήματα και τα δύο όμορφα. Αν όμως ορίσω το συναίσθημα και το ονομάσω ελευθερία, τότε θα έλεγα πως δημιουργώντας αισθάνομαι πιο ελεύθερη.

7. Που μπορεί να σε ακούσει ο κόσμος και από κοντά; Έχεις προγραμματισμένες εμφανίσεις;

Στην ιστοσελίδα evaloukatou.com ανακοινώνονται όλες μου οι εμφανίσεις και μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να ανατρέξει εκεί.

Previous articleΚώστας Καραφώτης “Ακόμα μια μέρα” | Single Premiere
Next articleArmin van Buuren feat. Mr. Probz “Another You” | Video Premiere