Sanremo 2021 – Νικητές του φεστιβάλ οι Maneskin και πάνε Ρότερνταμ!

0
SHARE

Μία ακόμα διοργάνωση του ιστορικού φεστιβάλ ιταλικού τραγουδιού του Sanremo, η 71η κατά σειρά, πέρασε στην ιστορία, αφήνοντας αρκετέ καλές εντυπώσεις από πλευράς τόσο επιπέδου τραγουδιών όσο και ποιότητας θεάματος, αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες συνθήκες και την απουσία κοινού.

Επί πέντε συνεχείς βραδιές, τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στην ομώνυμη μικρή πόλη της ιταλικής επαρχίας της Λιγουρίας και, πιο συγκεκριμένα, στη θεαματική σκηνή του Teatro Ariston – του χώρου που έχει αποτελέσει το “σήμα κατατεθέν” του δημοφιλούς φεστιβάλ εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο παρουσιαστής του Sanremo 2021, Amadeus, με το ιδιαίτερα σκερτσόζικο ύφος του και μαζί με τον καρδιακό φίλο του Fiorello και τις εκάστοτε συ παρουσιάστριες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι ερμηνευτές άφησαν το στίγμα τους προσφέροντας και φέτος μια πληθώρα από αξιοπρόσεκτες μουσικές προτάσεις, ενώ και οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι πρόσθεσαν τη δική τους “πινελιά”, φροντίζοντας ώστε να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.

ΚΑΤΗΓOΡΙΑ CAMPIONI

Στην αποψινή πέμπτη και τελική βραδιά του φεστιβάλ, διαγωνίστηκαν οι 26 φιναλίστ της κατηγορίας Καταξιωμένων Ερμηνευτών, Campioni, οι οποίοι ανέβηκαν στη σκηνή με την ακόλουθη σειρά:

1. Ghemon – “Momento perfetto”
2. Gaia – “Cuore amaro”
3. Irama – “La genesi del tuo colore”
4. Gio Evan – “Arnica”
5. Ermal Meta – “Un milione di cose da dirti”
6. Fulminacci – “Santa Marinella”
7. Francesco Renga – “Quando trovo te”
8. Extraliscio ft. Davide Toffolo – “Bianca luce nera”
9. Colapesce Dimartino– “Musica leggerissima”
10. Malika Ayane – “Ti piace così”
11. Francesca Michelin e Fedez – “Chiamami per nome”
12. Willie Peyote – “Mai dire mai (la locura)”
13. Orietta Berti – “Quando ti sei innamorato”
14. Arisa – “Potevi fare di più”
15. Bugo – “E invece sì”
16. Måneskin – “Zitti e buoni”
17. Madame – “Voce”
18. La Rappresentante di Lista – “Amare”
19. Annalisa – “Dieci”
20. Coma_Cose– “Fiamme Negli Occhi”
21. Lo stato sociale – “Combact Pop”
22. Random – “Torno a te”
23. Max Gazzé e la Trifluoperazina – “Il farmacista”
24. Noemi – “Glicine”
25. Fasma – “Parlami”
26. Aiello – “Ora”

Οι 26 καταξιωμένοι καλλιτέχνες που διαγωνίσθηκαν στην κατηγορία Campioni!

Σύμφωνα με την ψηφοφορία που ακολούθησε και περιλάμβανε 100% televoting, ανακοινώθηκε η ακόλουθη κατάταξη:

04. Colapesce Dimartino
05. Irama
06. Willie Peyote
07. Annalisa
08. Madame
09. Orietta Berti
10. Arisa
11. La Rappresentate di Lista
12. Extraliscio ft. Davide Toffolo
13. Lo Stato Sociale
14. Noemi
15. Malika Ayane
16. Fulminacci
17. Max Gazzé e la Trifluoperazina
18. Fasma
19. Gaia
20. Coma_Cose
21. Ghemon
22. Francesco Renga
23. Gio Evan
24. Bugo
25. Aiello
26. Random

Οι τρεις πρώτοι στη βαθμολογία ερμηνευτές, ο Ermal Meta, το ντουέτο Francesca Michielin & Fedez και οι Måneskin, πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, τον super-final. Εκεί οι προηγούμενες βαθμολογίες μηδενίστηκαν και πραγματοποιήθηκε εκ νέου ψηφοφορία με διαφορετικό μικτό σύστημα ψηφοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα αξιολογήθηκαν ως εξής: 34% televoting, 33% ψηφοφορία από την Δημοκοπική επιτροπή και 33% ψηφοφορία από την Press Room επιτροπή.

Με βάση τα αποτελέσματα της δεύτερης και καθοριστικής ψηφοφορίας, το Top-3 ήταν:
01. Maneskin 40,7%
02. Francesca Michielin & Fedez 30,5%
03. Ermal Meta 28,8%

Να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού οι Maneskin ήρθαν πρώτοι με ποσοστό 53,5%. Δεύτερο ήρθε το ντουέτο Francesca Michielin & Fedez με 28,3% και με ελάχιστη διαφορά τρίτος ο Ermal Meta με 18,2%.

Επιπλέον, όπως είθισται κάθε χρόνο, απονεμήθηκαν 4 ακόμα τιμητικά βραβεία.

Το βραβείο κριτικών Mia Martini απέσπασε ο Willie Peyote καθώς και το βραβείο εκπροσώπων Τύπου Lucio Dalla απέσπασαν oι Colapesce Dimartino. Το βραβείο καλύτερης μουσικής σύνθεσης Giancarlo Bigazzi από την ορχήστρα έλαβε ο Ermal Meta. Τέλος το βραβείο καλύτερο στίχου Sergio Bardotti πήρε άξια η Madame.

Καλεσμένος ήταν και ο χτεσινός νικητής του Sanremo 2021 στην κατηγορία Nuove Proposte Gaudiano! Ο νεαρός ταλαντούχος καλλιτέχνης ερμήνευσε ξανά το νικητήριο του τραγούδι “Polvere da sparo“. 

Υπενθυμίζεται ότι ο νικητής του φεστιβάλ Sanremo 2021 είναι αυτόματα ο επόμενος εκπρόσωπος της Ιταλίας στον επερχόμενο διαγωνισμό της Eurovision, εφόσον έχει υπογράψει το αντίστοιχο συμβόλαιο πριν την πρώτη βραδιά του φεστιβάλ. Εάν δεν το έχει πράξει, ωστόσο, η κρατική τηλεόραση της Ιταλίας, RAI, θα διαλέξει τον καλλιτέχνη που επιθυμεί η ίδια και φυσικά που έχει ήδη υπογράψει.

Οι Måneskin είχαν αποδεχτεί και υπογράψει προηγουμένως το συμβόλαιο της RAI για την Eurovision και είναι επομένως επίσημα οι εκπρόσωποι της Ιταλίας στο Ρότερνταμ. Επιπλέον, ειπώθηκε και επίσημα, και τελικώς θα πάνε με το τραγούδι “Zitti e buoni“!

Πηγή: ogaegreece