Σαράντα χρόνια πορείας γιορτάζει φέτος το θρυλικό μουσικό σύνολο «Χάνομαι γιατί ρεμβάζω» και κυκλοφορεί την δέκατη τέταρτη δισκογραφική του δουλειά, τη συλλογή τραγουδιών «Ιάμβη» πάνω σε στίχους Ελλήνων Ιαμβογράφων, σε μετάφραση του Γιάννη Δάλλα.

Με τα χοντρά της αστεία η θεράπαινα Ιάμβη, κατά την ομηρική διήγηση, έκανε την απαρηγόρητη για το χαμό της κόρης της Περσεφόνης, θεά Δήμητρα, να χαμογελάσει… Η μαρτυρία αυτή φέρεται σαν μια από τις ετυμολογίες της ιαμβικής ποίησης, αφού τα αθυρόστομα, τα περιπαιχτικά, τα σκωπτικά, τα εύθυμα, είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της γλώσσας των Ιαμβογράφων.

Μ΄ αυτά και γι΄ αυτά τα στοιχεία πλάστηκαν οι 17 εικόνες των τραγουδιών. Η οργανικότητα του ήχου των «Χάνομαι γιατί ρεμβάζω», η μουσική τους σκηνοθεσία, που γίνεται ακόμα πιο αινιγματική μέσα απ΄ τα σπαράγματα των ιαμβείων, τις γεμάτες εγκαταλείμματα στροφές τους, συναντούν την κριτική των ιαμβογράφων για τη ζωή της ελληνικής πόλης, την αντισυμβατική συμπεριφορά, την αφύπνιση της υποκειμενικής όρασης, μέσα από την πιο γήινη διερμήνευση του Γιάννη Δάλλα.

Ως επίμετρον της «Ιάμβης» οι ”Χάνομαι γιατί ρεμβάζω” μας επιφυλάσσουν μια συναγωγή μουσικών φράσεων με τον τίτλο «Σπονδές»: Κομμάτια για καντάδα εκ του συστάδην, με κιθάρες, για καλαντιστές,

Η «Ιάμβη» κυκλοφορεί σε βιβλίο – CD από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Περιλαμβάνει τους στίχους των τραγουδιών, το «Μερολόγιο για μια γλώσσα του Λουλουδίσματος» (σχέδια και παρτιτούρες) του Χάρη Γ. Καβαλλιεράτου και ένα ιστορικό του μουσικού συνόλου ”Χάνομαι γιατί ρεμβάζω” από τον Αντώνη Μποσκοΐτη.

Ιαμβογράφοι
Αρχίλοχος, Ιππώνακτας, Σιμωνίδης, Σκυθίνος, Ανάνιος, Κράτης, Αισχρίων, Ψευδοαρχίλοχος

Μουσική: Γιώργος Φιλιππάκης, Χάρης Γ. Καβαλλιεράτος
Τραγουδούν: Γιώργος Φιλιππάκης, Θεοδώρα Μπάκα, Μαρία Θωΐδου, Barbara Sauter
Παίζουν οι μουσικοί: Βarbara Sauter – βιολί, πιάνο, φλογέρα
Γιάννης Κερκύρας – κόρνο
Θόδωρος Κοτεπάνος – πιάνο
Kόνραντ Καβαλλιεράτος – ηλεκτρική, ακουστική κιθάρα, ηλ. μπάσο, κρουστά, αυλός
Βασίλης Παπαβασιλείου – κοντραμπάσο
Μιχάλης Σουλάκης – κόντρα μπάσο
Χάρης Γ. Καβαλλιεράτος – κλασική, ακουστική κιθάρα
Παραγωγή, μίξη, mastering: Κόνραντ Καβαλλιεράτος