6. Όταν κυκλοφόρησε το 1998  ο πρώτος προσωπικός σου δίσκος «Παράξενα μηνύματα» τι άλλαξε στη σχέση σου με τη μουσική; 

 Περίμενα πάρα πολλά χρόνια για τη δημιουργία αυτού του CD. Περίμενα ότι θα είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με το αποτέλεσμα που κυκλοφόρησε τελικά… Η πρώτη προσπάθεια έχει πάντα ατέλειες και πιστεύω ότι σε όλες τις δουλειές, αν είσαι ένας άνθρωπος τελειομανής, όπως κι εγώ, ποτέ δεν μένεις απολύτως ικανοποιημένος.  Στην πρώτη μου δουλειά περίμενα πολλά παραπάνω απ’ τον εαυτό μου, αλλά κι απ’ τους υπόλοιπους συντελεστές (στούντιο, μουσική, τραγούδι). Βέβαια, αξίζει να πω, ότι ήταν μια δουλειά που πήγε πάρα πολύ καλά. Ήταν κάτι καινούριο για εκείνη την εποχή, μιας και ήμουν ο πρώτος μουσικός- από τα νέα παιδιά που παίζαμε βιολί -που έκανε ένα τέτοιο δισκογραφικό βήμα. Ήταν μια δουλειά που με βοήθησε πολύ στη μετέπειτα πορεία μου.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Αντώνη Χατζηδάκη, τον υπεύθυνο της δισκογραφικής εταιρίας Φαιστός, γιατί ήταν ο μόνος άνθρωπος που απ’ την αρχή μου μίλησε σωστά και ξεκάθαρα. Από τότε έχουμε μια σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού μόνο στα λόγια κι όχι στα χαρτιά. Είμαστε πολύ καλοί φίλοι και συνεργάτες από το 1998 και του οφείλω πάρα πολλά γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να γράψω το πρώτο μου CD χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα, όπως έκαναν άλλες εταιρίες… Όπως είπα και πριν, έχω ακολουθήσει ένα δρόμο περηφάνιας και δε θα ’θελα έχοντας γράψει ένα κομμάτι της ψυχής μου – καλό ή κακό, αυτό το κρίνει ο κόσμος-να πάω να πληρώσω για να το ηχογραφήσω. Αυτό το πράγμα δεν με αντιπροσωπεύει, οπότε θεώρησα ότι έτσι έπρεπε να κάνω.. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που με βοήθησαν στο ξεκίνημά μου.

Xoreutakis3

7. To 2010 ο δίσκος « Τση νιότης μου τα όνειρα » γίνεται χρυσός και αποσπά τα καλύτερα σχόλια από τον κόσμο… Πού πιστεύεις ότι οφείλεται η επιτυχία σου;

 Η επιτυχία οφείλεται στον κόσμο… Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους πήραν αυτό το CD. Εγώ ακολούθησα τη συμβουλή του Μανώλη Κακλή –όταν γράφαμε το δίσκο του Ναύτη- ο οποίος μου είπε «Να βάζεις την ψυχή σου σε ότι κάνεις και δε θα το μετανιώσεις». Αυτό ακριβώς έκανα σ’ αυτό το CD. Προσπάθησα – χωρίς να είμαι απόλυτα ικανοποιημένος-να βάλω την ψυχή μου και νομίζω ότι το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Κάποια κομμάτια αγαπήθηκαν πολύ απ’ τον κόσμο.. Πολλές φορές μου ζητάνε να τα παίξω στις εμφανίσεις μου κι αυτό με ικανοποιεί. Πρόσφατα έπαιξα στην Έδεσσα όπου μου ζήτησαν να παίξω τα «Φτερά»… Έτσι μου παραγγέλλουν πλέον το «Χορευτιανό σκοπό». Χάρηκα πάρα πολύ όταν είδα τους μισούς απ’ όσους βρίσκονταν στο γλέντι να τραγουδάνε, ένιωσα ευχάριστα και μπορώ να πω ήταν ένας απ’ τους λόγους που έκανα πολύ κέφι. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα τραγούδια σου μακριά απ’ τον τόπο σου.

 8. Σύνθεση – Μουσική – Ερμηνεία… Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις και τις τρεις αυτές ιδιότητες;

 Η σύνθεση είναι κάτι που το έχεις μέσα σου ή δεν το έχεις.  Δεν μπορείς να πεις  -εάν δε βγει κάτι απ’ την ψυχή σου- ότι θα κάτσεις να συνθέσεις ένα κομμάτι. Αυτό ήταν κι ένα απ’ τα μεγάλα χαρίσματα του Ναύτη, ο οποίος όποια στιγμή ήθελε μπορούσε να συνθέσει μουσική. Όπως υπάρχει και η άλλη πλευρά…  Πολλοί παλιοί καταξιωμένοι μουσικοί -μπορεί να ήταν πολύ καλοί δεξιοτέχνες- αλλά δεν μπορούσαν να συνθέσουν κάποιο μουσικό κομμάτι. Το ίδιο ισχύει και για το στίχο… Για παράδειγμα, εγώ γράφω δικές μου μαντινάδες αλλά δεν με ικανοποιούν, γι’ αυτό κι επιλέγω να τραγουδάω στίχους άλλων δημιουργών. Πιστεύω ότι για να αποδόσεις κάτι καλά πρέπει να εκφράζει πρώτα εσένα τον ίδιο.