Η Ελλάδα μας, ως γνωστόν, συμμετείχε στη Eurovision του Τελ Αβίβ για 40η φορά στην ιστορία της στο μεγάλο μουσικό και τηλεοπτικό γεγονός της Ευρώπης, στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η ταλαντούχα Katerine Duska και το Better Love έφεραν ξανά τη χώρα μας στο Μεγάλο Τελικό (καθώς προκρίθηκε με άνεση από τον Α′ Ημιτελικό), αλλά παρά την επαγγελματική προσέγγιση της εμφάνισής μας, δεν κατάφερε να διακριθεί περαιτέρω, καθώς περιορίστηκε στην 21η θέση ανάμεσα σε 26 φιναλίστ.

Η Eurovision του Τελ Αβίβ αποτελεί παρελθόν, και έτσι, μετά τη νίκη της Ολλανδίας με το Arcade που ερμήνευσε ο Duncan Laurence, ο 65ος διαγωνισμός τραγουδιού θα φιλοξενηθεί στη χώρα της τουλίπας. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες η πόλη που επιλέχθηκε για να διοργανώσει τη Eurovision 2020 είναι το Ρότερνταμ (12 Μαΐου ο Πρώτος Ημιτελικός, 14 Μαΐου ο Δεύτερος Ημιτελικός και 16 Μαΐου ο Μεγάλος Τελικός).

Ήδη αρκετές χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό του Ρότερνταμ, με τις περισσότερες να αναμένεται να το κάνουν το προσεχές διάστημα. Η Ελλάδα μας άραγε θα είναι παρούσα στη Eurovision 2020; Πως σχολιάζουν από τον εθνικό μας ραδιοτηλεοπτικό φορέα την ανάληψη της Eurovision από το Ρότερνταμ; Υπήρξε αποτίμηση της περσινής μας συμμετοχής από τη Ελληνική Αποστολή και την ΕΡΤ;

Στα ερωτήματα αυτά που έθεσε ο OGAE Greece απάντησε με ιδιαίτερη προθυμία η περσινή αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής και Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ΕΡΤ (τμήμα που έχει και την αρμοδιότητα για το project της Eurovision) κα. Μαρία Κουφοπούλου.

Η Ελλάδα θα είναι παρούσα και στη Eurovision 2020, καθώς η κα. Κουφοπούλου δήλωσε:

Το deadline για την πρώτη αυτή φάση του project της Eurovision είναι στις 16/9 . Μέχρι τότε θα είμαστε έτοιμοι!

Σχετικά με την ανάληψη από το Ρότερνταμ της διοργάνωσης της προσεχούς Eurovision σχολίασε:

Χαίρομαι για την επιλογή του Ρότερνταμ γιατί αυτή η πόλη-λιμάνι ήταν το φαβορί ανάμεσα στους ψηφοφόρους στη δημοσκόπηση του ιστότοπου της Eurovision…

Και σε ερώτημά μας εάν έχει υπάρξει αποτίμηση της περσινής μας συμμετοχής και αποτύπωση της εμπειρίας της ελληνικής αποστολής, η Κα. Κουφοπούλου απάντησε:

Ναι, ασφαλώς και έχει γίνει η αποτίμηση από την εταιρεία της εμπειρίας της συμμετοχής μας. Συζητήσαμε εκτενώς τα θετικά και τα αρνητικά της εμπειρίας της συμμετοχής, όπως και τις δυνατότητες βελτίωσης, καλύτερης λειτουργίας και επικοινωνίας με το κοινό, ενώ προσπαθήσαμε να αξιολογήσουμε τι δεν πήγε καλά με δεδομένη τη θέση της τελικής μας κατάταξης και τι είναι αναγκαίο να είναι διαφορετικό στο μέλλον. Επιπροσθέτως πραγματοποιήθηκε και μία συνάντηση με τους ανθρώπους που αγαπούν τον θεσμό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, όπως έχω διαπιστώσει στον έναν χρόνο παρουσίας μου στις Διεθνείς Σχέσεις, και που είναι κοντά μας από την πρώτη στιγμή όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Έτσι, λοιπόν, με πρωτοβουλία του Δ/ντος Συμβούλου της εταιρείας, κου Δρόσου, και παρόντος του ιδίου, εκπρόσωποι των fan clubs συναντήθηκαν στην ΕΡΤ για μία ειλικρινή και χαλαρή συζήτηση με τα μέλη της επίσημης αποστολής της ΕΡΤ στο Τελ Αβίβ. Ειπώθηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που θα μας είναι χρήσιμα στο μέλλον.

Σίγουρα η επικοινωνία και η συνεργασία των fans του διαγωνισμού με την ΕΡΤ και την εκάστοτε Ελληνική Αποστολή είναι πολύτιμη, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της συμμετοχής μας πέρσι, όσο και από τη συνεχή παρουσία και υποστήριξη της Ελληνικής συμμετοχής στους χώρους διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ευχή όλων, και του επίσημου σωματείου των φίλων της Eurovision, OGAE Greece, τώρα που είναι δεδομένο ότι η νέα μας συμμετοχή (η 41η πλέον) στο διαγωνισμό είναι προ το πυλών, αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί με ακόμα περισσότερο ζήλο και θετική προσέγγιση.

Τέλος, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κάτι νεώτερο σχετικά με τον τρόπο επιλογής της συμμετοχής μας, αφού, όπως σας είχαμε ενημερώσει εδώ, σε προγενέστερη επικοινωνία που είχε ο OGAE Greece με την κα Μαρία Κουφοπούλου, δεν επιβεβαιώθηκαν όσα έχουν γραφτεί από διάφορες πηγές σχετικά με τον τρόπο επιλογής του εκπροσώπου της Ελλάδας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2020.

Πηγή: OGAE Greece