Γιάννης Μαθές “Οι αιρετικοί”

0
SHARE

Το τραγούδι “Οι αιρετικοί” ξεχώρισε αρχικά μέσα από 400 συμμετοχές τραγουδιών που στάλθηκαν από όλη την Ελλάδα και προκρίθηκε στην τελική φάση των 4ων Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού, που διοργανώνεται ετησίως από το Ελληνικό Σχέδιο και το Ίδρυμα Ωνάση.


Στις 6 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε ο τελικός στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τα 20 προκριθέντα τραγούδια να διαγωνίζονται ζωντανά σε μία πολύ ενδιαφέρουσα και δύσκολη μουσική αναμέτρηση, όπου παρουσία κριτικής επιτροπής και κοινού, οι “αιρετικοί” απέσπασαν το Β’ Βραβείο καλύτερου τραγουδιού.

Σύντομο βιογραφικό του Γιάννη Μαθέ


Ο Γιάννης Μαθές γεννήθηκε στην Αθήνα. Aσχολείται επαγγελματικά με την ερμηνεία και σύνθεση τραγουδιού. Είναι πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, απόφοιτος του κονσερβατορίου «Φίλιππος Νάκας». Επίσης, είναι τελειόφοιτος ελληνικής φιλολογίας στην Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει δεκαετείς σπουδές πιάνου με τη διεθνή σολίστ Frizzoni, όπως και μαθήματα κλασικού τραγουδιού με την υψίφωνο Vera Daskalova. Επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα χορού και κινησιολογίας (σχολή Φωκα Ευαγγελινού, σχολή Galena’s, σχολή Εύης Κοσκινά, με την Έλενα Γεροδήμου κ.ά), όπως και σεμινάρια υποκριτικής στο Θέατρο των Αλλαγών με την Όλγα Τζωρτζ και τον Κώστα Φιλίππογλου.


Το 2000 «ανακαλύπτεται» από τη Δήμητρα Γαλάνη, και ξεκινά επίσημα το μουσικό του ταξίδι. Στην μέχρι τώρα πορεία του έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες μουσικοσυνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Κατσαρός, Στέφανος Κορκολής κ.ά), με πολλά από τα σπουδαιότερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού (Βίκυ Μοσχολιού, Μαρινέλλα, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Πάριος κ.ά) καθώς και με μερικούς από τους πλέον καταξιωμένους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και χορογράφους (Βαλτινός, Κομνηνού, Ζούνη, Λεμπεσόπουλος, Μαρίνος, Φασουλής, Ρέππας-Παπαθανασίου, Μουμουλίδης, Ευαγγελινός, Παπάζογλου, Παπαδαμάκη κ.ά)


Έχει στο ενεργητικό του δισκογραφικές συμμετοχές (Στ. Κορκολής, Δήμ. Γαλάνη κ.ά) και έναν προσωπικό δίσκο σε μουσική του Γιάννη Σπανού και παραγωγή του Γιώργου Μακράκη. Για τη δουλειά αυτή προτάθηκε για βραβείο Αρίων στην κατηγορία καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη.

Φέτος απέσπασε το Β’ βραβείο καλύτερου τραγουδιού στους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού για το τραγούδι «οι αιρετικοί», σε δική του σύνθεση και ερμηνεία.