Έγινε η παρουσίαση του νέου διπλού CD ΣΚΙΑΘΟΣ | SKIATHOS του Αντώνη Μιτζέλου στη Σκιάθο Σπίτι – Μουσείο Αλ. Παπαδιαμάντη

0

Στην πλατεία Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, και με «ηχείο» τον τοίχο του ίδιου του σπιτιού του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ακούστηκαν για πρώτη φορά ζωντανά, αποσπάσματα από το νέο cd «ΣΚΙΑΘΟΣ / SKIATHOS» του Αντώνη Μιτζέλου, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017. Ο Σκιαθίτης μουσικοσυνθέτης συγκίνησε τους παρευρισκόμενους, που είχαν κατακλύσει την πλατεία, με τα λόγια του και τη μουσική του.

Την παρουσίαση προλόγισε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, Θοδωρής Τζούμας, ο οποίος ανέφερε πως “Ο Σύλλογος έχει την χαρά και την τιμή να συνεργάζεται με τον καταξιωμένο Σκιαθίτη συνθέτη και μουσικό Αντώνη Μιτζέλο. Η συνεργασία εγκαινιάστηκε το 2013, με τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύλλογος, όπως αυτή στη μνήμη του Δημήτρη Τσάτσου, με ομιλητή μεταξύ άλλων, τον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, όπου καθήλωσε ερμηνεύοντας με κλασσική κιθάρα τα κατά Ιωάννη Πάθη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, και το 2017 αφιερωμένη στον Καζαντζάκη και τον Παπαδιαμάντη, όπου παρουσιάσε για πρώτη φορά το έργο του ‘Ο Πρωτομάστορας και η στοιχειωμένη καμάρα’.

Ο Αντώνης Μιτζέλος είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, με 16 πλατινένιους και 10 χρυσούς δίσκους, με περισσότερες από 2.500 ζωντανές εμφανίσεις. Τραγούδια του έχουν τραγουδήσει οι Αλεξίου, Νταντωνάκη, Νταλάρας, Πάριος, Αρβανιτάκη, Βιτάλη, Πρωτοψάλτη, Παπακωνσταντίνου, Κότσιρας, Τσακνής, Γαλάνη, Μαχαιρίτσας.

Συνολικά έχει εκδώσει 12 cd με τους Τερμίτες, 6 προσωπικά και έχει συμμετάσχει σαν συνθέτης σε άλλα 50 περίπου άλμπουμ. Έχει παρει μέρος σε Ethnic-Jazz Festivals όπως το WOMAD (Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Κανάρια νησιά, Βέλγιο, Ζηλανδία), το SFINGS FESTIVAL, το MONTREUX JAZZ FESTIVAL. Ταξιδεύει και ηχογραφεί στην Νέα Υόρκη με τους SPYRO GYRA το άλμπουμ BEYOND THE LIGHT( Universal) που έχει παγκόσμια κυκλοφορία, τα τελευταία χρόνια γράφει σύγχρονη κλασσική μουσική για μικρά και μεγάλα σύνολα. Μουσικοσυνθέτης, κιθαρίστας, τραγουδιστής, ένας σπουδαίος Σκιαθίτης! Η πρώτη παρουσίαση δεν θα μπορούσε να είχε γίνει αλλού, και πιο συγκεκριμένα δεν θα μπορούσε να γίνει παρά μόνον εδώ, που έζησε ο μεγάλος διηγηματογράφος, μιας και εκτός της κοινής καταγωγής τους συνδέει η ίδια πηγή έμπνευσης, ο τόπος τους, η Σκιάθος’.

Στη συνέχεια ο Σκιαθίτης ζωγράφος-εικαστικός Νίκος Ακρίβος, οδήγησε τους παρευρισκόμενους, μέσα από ένα νοσταλγικό περιπάτο στη γειτονιά του Αντώνη Μιτζέλου, στις Πλάκες, αποκαλύπτοντας τη ‘σκιαθίτικη’ πλευρά του καλλιτέχνη, όντας γείτονας και οικογενειακός φίλος. Τόνισε δε πως έχει στη συλλογή του όλη τη δισκογραφική δουλειά του Αντώνη, από τότε που ήταν στην Αθήνα και άκουσε για πρώτη φορά πως στη θρυλική μπάντα ‘Τερμίτες’ συμμετέχει ο Μιτζέλος, σκέφθηκε σχεδόν αυθόρμητα πως θα είναι “ο Μιτζελάκος”! ‘Εχοντας ήδη ακούσει το νέο έργο του συνθέτη, σημείωσε πως πρόκειται για πρωτογενές υλικό που φαίνεται πως θα εξελιχθεί σε μεγάλο έργο για φωνές ή συμφωνικές ορχήστρες.

Ο Αντώνης Μιτζέλος συγκίνησε από τα πρώτα λόγια “Είμαι εδώ. Στο νησί μου. Στο πατρικό μου σπίτι. Ζω για μια στιγμή. Αυτή που η έμπνευση έρχεται και μελοποιείται αμέσως”… Στη συνέχεια καθήλωσε με την ερμηνεία επιλεγμένων κομματιών του νέου cd. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Αντώνης συντάντησε μετά από πολλά χρόνια τον Γουλιέλμο Ιωάννου, Σκιαθίτη ναυτικό που του είχε φέρει από το εξωτερικό την πρώτη του κιθάρα.

Το νέο γοητευτικό, ιδιόρυθμο κιθαρωδικό project του Αντώνη Μιτζέλου ονομάζεται ΣΚΙΑΘΟΣ | SKIATHOS, φόρος τιμής στο νησί καταγωγής του. Πρόκειται για μουσικές συνθέσεις και κιθαροπαιξίες που προεκύψαν αυθόρμητα και ανυποψίαστα, τον χρόνο που περνούσε στο πατρικό του σπίτι, στο νησί, την άνοιξη του 2013 & 2014 και το καλοκαίρι του 2015, τις οποίες ηχογράφησε με απλά μέσα, όπως ένα κινητό τηλέφωνο και έναν εγγραφέα TASCAM. Ταυτόχρονα με την μουσική καταγράφονται ήχοι της φύσης, ομιλίες, ανάσες, που λειτουργούν ως μια παράλληλη ηχητική (και όχι μόνο) δράση, διαμορφώνοντας «ένα αδιάσπαστο και αλληλοεπηρεαζόμενο σύνολο», όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει.

Με απόφαση του συνθέτη μετά, από χρόνο από την πρώτη κυκλοφορία το cd, θα πωλείται μόνο στη Σκιάθο.

Το νέο διπλό cd κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου 2017 από την 14Music/Heaven, κάτω από το Label Κιθαρωδία | Kitharodia | Adonis Mitzelos. Το cd θα διατίθεται και από ηλεκτρονικό κατάστημα του Skiathoslife.gr