Το τραγούδι προπομπός του νέου δίσκου του Χρήστου Λεοντή σε ερμηνεία του Μίλτου Πασχαλίδη

Ο σπουδαίος συνθέτης Χρήστος Λεοντής συνεργάζεται με τον Μίλτο Πασχαλίδη και μας παρουσιάζει τη νέα εκδοχή του γνωστού του τραγουδιού «Μια φορά κι έναν καιρό» σε μουσική του ίδιου και στίχους του Μήτσου Ευθυμιάδη.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1975 σε ερμηνεία του Μανώλη Μητσιά και περιέχεται στον δίσκο του συνθέτη με τίτλο «Παραστάσεις».

Το «Μια φορά κι έναν καιρό» αποτελεί προπομπό του σημαντικού δίσκου που θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο από το Ogdoo Music Group με τίτλο «Ήθελα κάτι να σου πω» και θα περιλαμβάνει κλασικά τραγούδια του συνθέτη σε ερμηνεία του Μίλτου Πασχαλίδη και νέα ενορχήστρωση.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης με τη στιβαρή του ερμηνεία δίνει νέα πνοή σε ένα τραγούδι του Χρήστου Λεοντή που αποτέλεσε ορόσημο για την εποχή του και το ταξιδεύει στο μέλλον, συστήνοντάς το στη νέα γενιά των ακροατών που δεν έχει συνδεθεί βιωματικά μαζί του.

Το τραγούδι «Μια φορά κι έναν καιρό» κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group, συνοδεύεται από ένα music video της Ήρας δράκου που αποτυπώνει τη διαδικασία της ηχογράφησης και είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Στίχοι:

Μια φορά κι έναν καιρό, στον τόπο τούτο το μικρό
ζούσαν κάτι φουκαράδες, οι ραγιάδες.
Κοτζαμπάσηδες πασάδες και σεβάσμιοι δεσποτάδες
κυβερνούσανε τη χώρα, καλή ώρα.

Τη δεκάτη ο τσιφλικάς, δώστου κόψιμο ο πασάς
κι υπαγόρευε το ράσο: «Σφάξε με αγά μ’ ν’ αγιάσω».
Κοτζαμπάσηδες πασάδες και σεβάσμιοι δεσποτάδες
κυβερνούσανε τη χώρα, καλή ώρα.

Κι έτσι οι τρεις από κοινού πίναν το αίμα του λαού
αφού τότε τσιφλικάδες ήσανε οι μπουρζουάδες.
Κοτζαμπάσηδες πασάδες και σεβάσμιοι δεσποτάδες
κυβερνούσανε τη χώρα, καλή ώρα.

Από το θεατρικό έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη: «Προστάτες», που ανέβηκε στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης το 1975, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν (1975).

Previous articleΤάσος Ιωαννίδης “Ο ουρανός” | Video
Next articleWalkman The Band feat. Tagma “Νύχτες στη Μύκονο (Σαλαμύκονος)” | Video