Η Καλλιόπη Ηλιοπούλου είναι μία αισιόδοξη, δημιουργική, γεμάτη ενέργεια τραγουδοποιός. Τελευταία της μουσική κατάθεση αποτελεί το πολύ όμορφο τραγούδι της με τίτλο “Σ’ ευχαριστώ”. Σήμερα, στο MusicPress η Καλλιόπη Ηλιοπούλου.
- Σε ποια ηλικία ανακάλυψες ότι σου αρέσει η μουσική και ότι θα ήθελες να ασχοληθείς στο μέλλον επαγγελματικά;
Από το Δημοτικό είχα μια κλίση προς τη μουσική μέσω των χορωδιών. Κοντά στην εφηβεία έγινε περισσότερο έκδηλη η ανάγκη μου για επικοινωνία μέσω αυτής και μετέπειτα ήρθε και εξωτερίκευση. Δεν μπορώ να πω ότι ασχολούμαι επαγγελματικά, καθώς δεν βιοπορίζομαι από αυτή. Η μουσική είναι το μεράκι μου, το «σοβαρό μου χόμπι» όπως λέω χαρακτηριστικά.
- Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το καινούργιο σου τραγούδι με τίτλο «Σ’ ευχαριστώ» το οποίο πάει πάρα πολύ καλά. Πες μας δυο λόγια.
Πρόκειται για μια ιδέα που εμπνεύστηκα το 2016. Είχα ήδη διαμορφώσει το ρεφρέν τότε, έχοντας θετικό πρόσημο٠ ήταν ένα ‘’Ευχαριστώ Ευγνωμοσύνης’’. Φέτος κατάφερα να ολοκληρώσω τα κουπλέ, όπου εκεί κρύβεται η άλλη όψη του «Σ’ ευχαριστώ» και αναφέρομαι στην Ειρωνική του διάσταση. Ο καθένας το ερμηνεύει όπως τον εξυπηρετεί. Το άφησα λίγο αόριστο. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, το αποτέλεσμα είναι ο χωρισμός στη δική μου ‘ιστορία’.
- Το lockdown σας δυσκόλεψε στην παραγωγή νέων τραγουδιών;
Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε δικό μας στούντιο ηχογράφησης και παράλληλα είμαστε και οι ίδιοι μουσικοί. Οπότε, ήταν αρκετά εύκολο, όποτε νιώθαμε την ανάγκη, να πλάθουμε άμεσα και ανέξοδα τις εμπνεύσεις μας. Και, σ’ αυτό το διάστημα της καραντίνας, η ανάγκη για δημιουργία έγινε εντονότερη καθώς επιζητούσαμε μία διέξοδο από την πρωτόγνωρη κατάσταση και την παθητικότητα που βιώναμε.
- Στη σημερινή Ελλάδα με όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί, επιβιώνει ένας δημιουργός; Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη του;
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια είναι γενικά δύσκολα τα πράγματα για τις τέχνες. Και δη, αν δεν είσαι αναγνωρίσιμος. Η καραντίνα δε, ήταν σα να είχε στο στόχαστρο το χώρο της μουσικής με κίνδυνο να τον αποδεκατίσει. Τουλάχιστον, έτσι φάνηκε στα δικά μου μάτια. Καλό είναι, όταν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με την Τέχνη, να έχει και μία πιο σίγουρη πηγή εσόδων. Γιατί, όπως είδαμε, είναι ένας επισφαλής κλάδος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα σταματήσουμε να δημιουργούμε ή να ονειρευόμαστε.
Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, εκτιμώ πως πλέον η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Το διαδίκτυο έχει μεγάλη δύναμη και μπορεί να βοηθήσει τους νέους καλλιτέχνες να επικοινωνούν την τέχνη τους άμεσα και σχεδόν ανέξοδα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχει μια άνθιση των δικτυογραφικών εταιρειών έναντι των δισκογραφικών. Περάσαμε σε μια νέα εποχή. Κι ευελπιστώ να είναι μια καλύτερη εποχή.
- Μέσα από όλη αυτή την ενασχόλησή σου με το τραγούδι ανακάλυψες κάτι για τον εαυτό σου που δεν ήξερες;
Πολύ καλή ερώτηση. Ίσως στο πώς να προσεγγίζω ερμηνευτικά, εμπνεύσεις άλλων δημιουργών. Όταν ‘σκαρώνω’ τα δικά μου τραγούδια, ξέρω τι θέλω να κάνω και μου βγαίνει αβίαστα όλη αυτή η διαδικασία. Αλλά όταν πρόκειται να παίξω το ρόλο της ερμηνεύτριας, εκεί θα πρέπει να αφουγκραστώ τις σκέψεις και τις επιθυμίες των δημιουργών. Το ίδιο κάνω κι εγώ βέβαια, όταν ένα δικό μου ‘’παιδί’’ ερμηνευτεί από κάποιον άλλον. Οπότε η ερμηνεία είναι ένα παρακλάδι της μουσικής που με ιντριγκάρει στο να τεστάρω συνεχώς την εκφραστικότητά μου αλλά και την τοποθέτησή μου στο εκάστοτε τραγούδι. Κι έχω να μάθω πολλά ακόμη.
- Η μουσική είναι τελικά η καλύτερη μορφή ψυχαγωγίας;
Για μένα, τουλάχιστον, σίγουρα ναι. Έχει να κάνει με το πώς εκφράζεται κι εκτονώνεται ο καθένας μας, οπότε δεν μπορώ να μιλήσω γενικά. Κάποιος μπορεί να προτιμά την άθληση, κάποιος άλλος το διάβασμα, άλλος τη ζωγραφική, το θέατρο κ.ο.κ.
- Πώς επηρέασε η διάδοση του Internet τη μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια; Είναι σύμμαχος ή εχθρός για τους νέους καλλιτέχνες;
Αν αξιοποιηθεί καταλλήλως, είναι ένα μεγάλο όπλο! άμεσο, εύκολο και ανέξοδο (τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις). Μέσω του διαδικτύου μπορούμε να βρίσκουμε πολλά κρυμμένα διαμαντάκια, που υπό άλλες συνθήκες, να μην γνωρίζαμε καν την ύπαρξή τους. Εκτιμώ πως είναι ένας σύμμαχος λοιπόν και, αν το χειριστούμε έξυπνα, μπορεί να προσδώσει και διάρκεια. Γιατί, καλώς ή κακώς, υπάρχει και πληθώρα πληροφοριών και είναι πολύ εύκολο να χαθούν ή και να ξεχαστούν αξιόλογοι καλλιτέχνες (μιλάμε πάντα για τους λιγότερο αναγνωρίσιμους).

- Σαν μουσικός, τι είναι αυτό που σε συγκινεί περισσότερο στην τέχνη σας; Τι είναι αυτό που σε κάνει να την αγαπάς ακόμα περισσότερο;
Το πόσο εύκολα μπορείς να αποφορτιστείς και να εκφραστείς. Είναι ένα αποκούμπι που είναι εκεί ανά πάσα στιγμή εσύ το θελήσεις. Είχες μια άσχημη μέρα και θέλεις να ξεχαστείς; βάζεις ραδιόφωνο και ‘ταξιδεύεις’. Είσαι χαρούμενος/η και θέλεις να το γιορτάσεις; παίζεις στη διαπασών το αγαπημένο σου CD (ή το αναζητάς στο διαδίκτυο) και το χορεύεις τραγουδώντας.
Όπως έχω πει και στο παρελθόν, η μουσική είναι η ψυχοθεραπεία μας και υπάρχουν άπειρα ακούσματα για την κάθε στιγμή και πόσα άλλα ακόμη που πρόκειται να κυκλοφορήσουν. Είναι μαγική η διαδικασία της δημιουργίας και του μοιράσματος٠ μεγαλείο να δέχεσαι εγκάρδια σχόλια για κάτι που δημιούργησες και να ξέρεις πως κάποια στιγμή ίσως να έγινες εσύ το ‘αποκούμπι’ κάποιου στις όμορφες ή/και στις δύσκολες στιγμές του. Η ανταπόκριση του κόσμου και η δική σας στήριξη είναι εξίσου σπουδαίες, καθώς αγκαλιάζετε τις ανασφάλειές μας και μας δίνετε τη δύναμη να συνεχίζουμε.
Ευχαριστούμε πολύ για αυτή την όμορφη κουβέντα που είχαμε. Δυο λόγια για τους αναγνώστες του MusicPress.
Κι εγώ σας ευχαριστώ παιδιά! Η στήριξή σας είναι πολύ σημαντική. Εύχομαι να έχουμε ένα όμορφο καλοκαίρι. Καλή δύναμη σε όλους με Υγεία! Και όλα είναι εφικτά.