Φωνές Απ’το Λιμάνι «Όχι, δεν σκοτώνει τη μουσική η πειρατεία»…

0
SHARE

Οι Φωνές Απ’το Λιμάνι, σχηματίστηκαν το 1998. Μέχρι το 2007 έγραψαν ένα μεγάλο αριθμό τραγουδιών που έμελε να μη βρουν ποτέ το δρόμο προς το ακροατήριο μίας και η μπάντα διέλυσε, ενώ τα μέλη τους διατηρούν έως και σήμερα άριστες σχέσεις.

  • Καλησπέρα σας και καλωσήρθατε στο MusicPress.  Παρουσιάστε μου με λίγα λόγια το συγκρότημα σας.

Το συγκρότημα στην τωρινή μορφή του αποτελείται από τους Βασίλη Περγάμαλη – Τύμπανα, Δημήτρη Χιώτη – Μπάσο, τον Θάνο Σφενδουράκη – Κιθάρα, Στάθη Ευσταθιάδη – Κιθάρα και εμένα, Πάνο Μακρή – Φωνή.

  • Nέα δουλειά με τίτλο Φωνές Απ’ το Λιμάνι. Mιλήστε μου λίγο για αυτό. Ποια ήταν η κεντρική του ιδέα και σε τι κοινό απευθύνεται; 

Αυτά τα τραγούδια έχουν γραφτεί για να εκφράσουν πράγματα που αισθανόμασταν και θέλαμε να πούμε. Νομίζω επειδή η μουσική μας και οι στίχοι μας ανήκουν σε αυτό που λέμε εναλλακτικό ροκ, έτσι και αυτή η νέα δουλεία απευθύνεται σε αυτό το κοινό.

  • Πόσο διάστημα σας πήρε για να το κυκλοφορήσετε;

Η αλήθεια είναι ότι τα τραγούδια έχουν γραφτεί χρονιά πριν (από 6 έως 18!) και μόλις πριν από λίγο καιρό ηχογραφήθηκαν με την Symmetric του Bob Katsionis. Περίμενα σχεδόν 20 χρόνια για να τα δω τελειωμένα με ήχο και παραγωγή που να με ικανοποιεί.

  • Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα του δίσκου είναι πραγματικά κάτι που με ικανοποίησε απόλυτα. Θα έλεγα μάλιστα ότι αν πριν από ένα χρόνο περίπου, πριν ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις μου βάζανε να ακούσω το τελικό αποτέλεσμα δεν θα πίστευα στα αυτιά μου. Ο Bob Katsionis είναι πραγματικά ένας μάστορας του είδους, μπορεί να βοηθήσει με τις γνώσεις του και να απογειώσει πραγματικά μια μπάντα – να την πάει σε άλλο επίπεδο.

  • Είναι δύσκολο για τα groups σήμερα να έχουν διάρκεια!

Κοιτά εκ τον πραγμάτων μάλλον έτσι είναι, δες όλες τις μεγάλες μπάντες της δεκαετίας του ‘90 είτε έχουν διαλυθεί (Τρύπες, Σπαθιά) είτε όσες υπάρχουν ακόμη, έχουν χάσει την αίγλη τους, παλιά γέμιζαν στάδια. Ακόμα όμως και μπάντες ερασιτεχνικές όπως εμείς έχουμε περάσει δυσκολίες και έχουμε αλλάξει πολλά μέλη κυρίως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

  • Ανταγωνισμός στο κομμάτι της δουλειάς σας υπάρχει; Πως αντιμετωπίζετε τους συναδέλφους σας;

Νομίζω ότι δεν υπάρχει ο ανταγωνισμός που υπάρχει ανάμεσα στους καλλιτέχνες άλλων χώρων. Εγώ σίγουρα πάντως θέλω να αντιμετωπίζω τους συναδέλφους σα συνεργάτες, γιατί από τις μουσικές συνεργασίες μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε όλοι μας.

  • Η πειρατεία σκότωσε τη μουσική ή η αδηφαγία των δισκογραφικών εταιριών; Πιστεύετε ότι αυτή η εξέλιξη στον τρόπο διακίνησης της μουσικής έκανε καλό ή κακό στον χώρο;

Όχι, δεν σκοτώνει τη μουσική η πειρατεία. Οι μεγάλές δισκογραφικές σκοτώνουν την μουσική και οι λίστες που στέλνουν στα ραδιόφωνα για να παίζουν τα ίδια τραγούδια από το πρωί μέχρι το βράδυ. Στο κάτω κάτω της γραφής ή μουσική δεν θα πεθάνει πότε, πάντα θα βγαίνουν ωραία τραγούδια και μελωδίες.

Αυτός ο τρόπος διακίνησης της μουσικής έχει και καλά και άσχημα. Είναι πολλά αυτά που μπορεί κανείς να πει π.χ. η ευκολία στην πρόσβαση στην δισκογραφία. Είναι καλό ότι μπορεί το κοινό να βρει ευκολά τη δουλειά ενός νέου καλλιτέχνη και αυτός να αναδειχθεί, απ’ την άλλη θα πει κάποιος δεν πληρώνεται η δουλειά του.

Νομίζω όμως ότι αυτό δεν έχουν δικαίωμα να το λένε οι δισκογραφικές και ορισμένοι καλλιτέχνες που έχουν βγάλει ένα σκασμό λεφτά.

  • Tι να σας ευχηθούμε μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε;

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα εγώ να ευχηθώ στους αναγνώστες σας να είναι όσο πιο ευτυχισμένοι γίνεται σε αυτή την δύσκολη εποχή που περνάμε όλοι και η μουσική να συντροφεύει πάντα τις ζωές τους.
Σας ευχαριστώ πολύ
Πάνος Μάκρης