Καλώς ορίζουμε τους Sun, Rain in Life στην παρέα μας!  Γεια σας παιδιά, χαιρόμαστε που σας φιλοξενούμε σήμερα στο MusicPress.

1. Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε μερικά λόγια για το συγκρότημα. Πώς γνωριστήκατε και πως αποφασίσατε να το δημιουργήσετε;

Καλώς σας βρήκαμε και σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία!

 Πως γνωριστικαμε; Κατ’αρχήν ο Δημήτρης (πρώτη φωνή/κιθάρα) με τον Παντελή (ντράμς) είναι αδέλφια. Με τον Ανδρέα (μπάσο) γνωριζόμαστε από το 94′ αφού ο Ανδρέας είναι αδελφός της κοπέλας που “τα είχε” ο Παντελής τότε. Ο Γιώργος (πρώτη κιθάρα) είναι το νεότερο “add on” στην παρέα/γκρούπ και μας τον σύστησε ένας κοινός μας φίλος ονόματι Ιωάννης Τσάτσαρης, γύρω στο 2000. Αναφέρουμε το όνομά του, γιατί είναι ο ίδιος φίλος που μετονόμασε μετά από δική μας παράκληση το συγκρότημά από Teenage angst σε Sun, rain in life, και τα βιβλία του αποτελούν και την βάση της έμπνευσής μας.
Για να έρθουμε στο “γιατί” της δημιουργίας του γκρούπ, θα πρέπει να μεταφερθούμε στο 1995, όταν o Δημήτρης μπήκε στην μπάντα ενός παιδικού πολύ κολλητού του φίλου, η οποία μέχρι τότε έπαιζε αποκλειστικά διασκευές. Τότε λοιπόν, για να το πούμε όμορφα, η ανάγκη να επικοινωνήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο με τους ανθρώπους, έφερε και την δημιουργία των πρώτων τραγουδιών που έδωσαν ουσιαστικά ταυτότητα στο γκρουπ.
Σήμερα τα κίνητρα για την συντήρηση του συγκροτήματος είναι εντελώς διαφορετικά, αφού αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την επιτυχία και αρκούμαστε στο να κοινωνικοποιούμε την μουσική μας on stage, χωρίς καμία απαίτηση -ανάγκη για αναγνώριση.

2. Είστε ένα σχετικά νέο σχήμα στο χώρο της μουσικής. Ήδη βέβαια έχουν κυκλοφορήσει κάποια σας τραγούδια, με το “Senses” να ξεχωρίζει. Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι κάνει τους “Sun, Rain in Life” να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα συγκροτήματα; 

Κατά την ταπεινή μας άποψη, οι τέχνες, που λένε οι άνθρωποι, ίσως να ήταν όμορφο να είναι ισότιμες με την αναζήτηση του εαυτού. Δυστυχώς όμως, απ’όσο έχουμε παρατηρήσει στον εαυτό μας και στους γύρω, οι τέχνες όπως και ολόκληρη η ζωή του ανθρώπου, δεσμεύεται και ακολουθεί χωρίς να το αντιλαμβάνεται συνήθως, είδωλα. Αυτές οι “υπεραξιολογήσεις”, παραπλανούν τον άνθρωπο από την αναζήτηση του ουσιαστικού εαυτού και τον οδηγούν στην αναζήτηση ενός πλασματικού ας πούμε εαυτού, που θέλει να ομοιάσει στο είδωλό του.
Ετσι και ένα συγκρότημα, συνήθως ακολουθεί την “γραμμή” των ειδώλων του. Εμείς, ως γέννημα αυτού του πανέμορφου πλανήτη, δεν θα μπορούσαμε να διαφέρουμε από αυτόν τον μονότονο κανόνα, κι έτσι οι μελωδίες μας και ο ήχος μας, ομοιάζουν με αυτόν των ειδώλων μας. Επειδή όμως επιθυμήσαμε πολύ να εισέλθουμε στην αναζήτηση του ουσιαστικού εαυτού, θέλουμε να πιστεύουμε πως με το πέρασμα του χρόνου, τα προσωπικά μας στοιχεία θα διαφαίνονται όλο και περισσότερο.
Αυτό τώρα που πιστεύουμε ακράδαντα πως κάνει την διαφορά, μεταξύ των Sun, rain in life και των υπόλοιπων συγκροτημάτων, είναι η συμβολή του έργου του κοινού μας φίλου Ιωάννη Τσάτσαρη στους στίχους που γράφουμε. Στην ατομική μας προσπάθεια να αναζητήσουμε τον εαυτό μας, μας γεννιούνται κάποια ερωτηματικά τα οποία για εμάς, βρίσκουν απάντηση στις αναφορές των βιβλίων του. Αυτό λειτουργεί και αντίστροφα, δηλαδή το έργο του μας γεννά κάποια ερωτηματικά, τα οποία μας παρακινούν να ψάξουμε να βρούμε εμείς την απάντηση στην ζωή μας. Τα δικά μας καθημερινά βιώματα και οι διαπιστώσεις μας, σε συνδυασμό με τις δικές του αποκαλύψεις, αποτυπώνονται στους στίχους μας, πράγμα που πιστεύουμε πως κάνει ένα πολύ ωραίο πάντρεμα με τις μελωδίες μας, γράφοντας έτσι όμορφα τραγούδια με θέμα κυρίως την επιθυμία του ανθρώπου για αυτογνωσία μέσα από την παρατήρηση του εαυτού του στην ζωή όπως αυτή διαμορφώνεται σε τρεις χρόνους, παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Οσο για το “νέοι στο χώρο”, δεν θα μπορούσαμε να ενστερνιστούμε τον “όρο” αυτό, αφού είμαστε ενεργή μπάντα από το 1995, με ένα LP στο ενεργητικό μας, πολλά live,με τους NOFX στο Ρόδον και στη Θεσ/νίκη ,Joe Strammer and the mescaleros στο Σπόρτινγκ να ξεχωρίζουν, αλλά και συμμετοχές σε διαγωνισμούς όπου προχωρήσαμε σε τελικές φάσεις.

3. Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές; Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης ή συγκρότημα που να έχετε ως πρότυπο; 

Υπάρχουν επιρροές ως προς τον ήχο μας, μιας και μεγαλώσαμε ακούγοντας τη σκηνή των 90’s (Nirvana,Nofx,Green Day,Alice in chains κ.α) – εξαιρείται ο Γιώργος (κιθάρα) που προέρχεται από άλλη σχολή (AC/DC,Guns’n roses,H.Metal),αλλά πρότυπα δεν θα λέγαμε ότι έχουμε πλέον.

Ως νέοι που ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τη μουσική

οπωσδήποτε ήμασταν πολύ επηρεασμένοι απο τα παραπάνω συγκροτήματα και τους ανθρώπους που τα αποτελούσαν,όχι μόνο στο επίπεδο της μουσικής αλλά και σαν τρόπο ζωής. Εδώ όμως υπάρχει μια μεγάλη παγίδα.Υιοθετήσαμε μαζί και την ασυνείδητη πλευρά τους που περιείχε πολύ θυμό,οργή και αυτολύπηση.

Σεβόμαστε πάρα πολύ την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών να βρουν μια διέξοδο και μια ευκαιρία να συναντήσουν τον εαυτό τους μέσα από τη μουσική και χωρίς αυτούς δύσκολα θα είχαμε κίνητρο να ασχοληθούμε και εμείς με αυτήν,

αλλά απο εκεί και πέρα όμως, προσπαθούμε να βρούμε το δικό μας δρόμο που θα μας κρατήσει σταθερούς και ισορροπημένους σαν άτομα που αγωνίζονται στη ζωή,μέσα και από τη μουσική.

4. Μέσα από την εμπειρία σας, ως νέοι καλλιτέχνες ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο έχετε να αντιμετωπίσετε; Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για εσάς;

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες συγκροτημάτων:

a) Tribute bands – Τα οποία παίζουν πανομοιότυπες εκτελέσεις του αγαπημένου τους συγκροτήματος.
b) Cover bands – Τα οποία παίζουν κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, διασκευές.
c) Original bands – Τα οποία παίζουν κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, δικό τους υλικό.

Εμείς ανήκουμε στην τρίτη κατηγορία. Κακώς ή καλώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλο κοινό που να ακούει Αγγλόφωνα alternative rock Ελληνικά συγκροτήματα ειδικά αν αυτά στηρίζουν τη δραστηριότητά τους σε δικό τους υλικό. Αυτό συμβαίνει ίσως γιατί τα κριτήριά μας είναι πολύ αυστηρά ή ίσως γιατί η παιδεία μας μέσα από την παράδοσή μας είναι τέτοια. Όπως κι αν έχει, είναι δικαίωμα του καθενός να θέλει αυτό που θέλει. Η Γη μας, το λέει καθαρά άλλωστε στους μεγάλους της νόμους: “ελεύθερη βούληση”.

Παίρνοντας αυτά ως δεδομένα, την εποχή που ζούμε, κάποια γκρουπ “ευνοούνται”, ας πούμε, και κάποια όχι. Ομως, οι εποχές αλλάζουν, όπως και οι άνθρωποι μαζί τους, οπότε ίσως οι “κανόνες” μια από αυτές τις ημέρες να αντιστραφούν.

Sun Rain in Life5. Ξέρω ότι τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα στις μέρες μας, ωστόσο είναι σημαντικό να μην παραιτούμαστε και να γινόμαστε όλο και πιο δημιουργικοί. Εσάς τι είναι αυτό που σας δίνει τη δύναμη να μην το βάζετε κάτω και να προχωράτε δημιουργικά και δυναμικά; 

Μετά από 17 χρόνια μουσικής πορείας στο “παρασκήνιο” και πολλά πολλά “χαστούκια”, πιστεύω πως δεν θα πρέπει να χρειαζόμαστε πια κάτι να μας δώσει δύναμη για να συνεχίσουμε. Από ένα σημείο κι έπειτα η μπάντα είναι συνειδητή επιλογή κι όχι συναισθηματική παρόρμηση.
Ως παρέα αλλά κι ο καθένας ξεχωριστά, επιθυμούμε την ισορροπία, όπως την αντιλαμβανόμαστε αυτή, μέσα από το δικό μας ατομικό επίπεδο σήμερα. Το πώς θα τοποθετήσεις το κάθε “θέμα” μέσα σου, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση το συγκρότημα,την πρωινή σου δουλειά,την οικογένιά σου, πιστεύουμε πως κάνει όλη την διαφορά σε μάκρος χρόνου.
Η δύναμή μας λοιπόν πηγάζει από την συνειδητή μας επιλογή να τοποθετήσουμε το συγκρότημα έξω από κάθε είδους υλική απολαβή, κρατώντας κατ’αυτό τον τρόπο την τέχνη μας “καθαρή”, αφού δεν αναγκαζόμαστε να κάνουμε κινήσεις που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα μας αλλά και την ψυχαγωγία μας προκειμένου να βγάλουμε χρήματα. Επιμονή χωρίς αναμονή = δύναμη.

6. Κάθε νέος καλλιτέχνης έχει ένα μεγάλο όνειρο, ένα στόχο.. Ο δικός σας ποιος είναι; 

Πριν απαντήσουμε, θα θέλαμε να κάνουμε μια διευκρίνιση. Απ’όσο έχουμε παρατηρήσει, εμείς οι άνθρωποι μοιάζει να βρισκόμαστε ετεροχρονισμένοι μέσα μας. Για παράδειγμα κάποιος που είναι 35 χρονών, μπορεί μέσα του να διανύει τους χρόνους ενός δωδεκάχρονου. Μήπως αυτή είναι και η ουσιαστική του ηλικία; Ε, επειδή κάπως έτσι είμαστε κι εμείς, γι’αυτό ας μας επιτραπεί να δώσουμε δύο απαντήσεις, μια για το παιδί μέσα μας και μια για τον νέο “απ’έξω” μας.
Έξω από τα δόντια λοιπόν, ως παιδιά, θα θέλαμε πολύ να κάνουμε ένα πολύ πολύ καλό άλμπουμ, το οποίο να γραφόταν στο γίγνεσθαι της ανθρωπότητας με λαμπρά γράμματα, ακολουθούμενο από live στα μεγαλύτερα stages του κόσμου, τα οποία θα είχαν ως αντίκτυπο διεθνή αναγνώριση, φήμη και πολλά πολλά λεφτά για να αγοράζουμε ότι θέλουμε όποτε θέλουμε, καθιστώντας μας αδιαμφισβήτητους “νικητές” σε όσους μας αμφισβήτησαν όλα αυτά τα χρόνια…

*ανάσα*.

 Ως νέοι τώρα, ή καλύτερα ως άνθρωποι που σπουδάζουμε αυτή την έννοια,

θεωρούμε πως ο στόχος της μπάντας έχει επιτευχθεί, αφού δεν συσχετίζουμε πλέον την επιτυχία με την αναγνώριση του κόσμου. Ως μουσικοί, πιστεύουμε πως καταφέραμε να εκφράσουμε και να αντικρίσουμε τον εαυτό μας στην εκκίνησή του, δηλαδή πολύ πριν εκδηλώσει την καθημερινή του συμπεριφορά, αυτή δηλαδή που βλέπουμε εσύ κι εγώ και λέμε κάποιον “εγωιστή”, “δυνατό” “μελαγχολικό”, “ανεξάρτητο” ή όπως έχουμε την τάση να χωρίζουμε τους ανθρώπους σε “κακό και καλό”.Αυτός ήταν ο πρωταρχικός και ουσιαστικότερος στόχος μας ο οποίος και επιτεύχθει.
Από εκεί κι έπειτα, ως η μουσική από την φύση της θέλει να κοινωνικοποιηθεί, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι απέναντί της να την κοινωνικοποιήσουμε κάνοντας κατά καιρούς κάποια live και αναρτώντας τα τραγούδια μας στην σελίδα μας, κρατώντας τον εαυτό μας όσο γίνεται μακριά από έντονες, επίμονες προβολές και απαιτήσεις για αναγνώριση. Μετά από 17 χρόνια όμως, χρωστάμε στον εαυτό μας να γράψουμε ένα άλμπουμ με πολύ καλή παραγωγή, περισσότερο για εμάς,να το ακούμε σπίτι μας και να χαιρόμαστε για το αποτέλεσμα και την δουλειά μας.

7. Αλήθεια, πείτε μου, όταν γράφετε ένα καινούριο τραγούδι, ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη formula, όσον αφορά τους στίχους και τι μουσική; Και τι είναι αυτό που σας εμπνέει; 

Μας εμπνέει η ζωή. Η αναζήτηση του “γιατί” στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, στις ανάγκες τους και στο πώς αυτές διαμορφώνονται, στα συναισθήματά τους και στο πώς και γιατί αλλάζουν, η αναζήτηση του ανθρώπου για την αληθινή ευτυχία και τα άσχημα συνήθως αποτελέσματα που του φέρνει στον αντίποδα ο χρόνος.
Ο τρόπος με τον οποίον γράφουμε τα τραγούδια μας είναι ο εξής:
Πρώτο και πιο σημαντικό, ζούμε! Δηλαδή προσπαθούμε να φέρουμε την επιθυμία μας για την μουσική σε μια δεύτερη, παράλληλη πορεία με την ζωή μας, κάπως σαν να λέμε, έξω από εμάς.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, όσο το καταφέρνουμε, κερδίζουμε 2 σημαντικά πράγματα. Πρώτον, αποφεύγεται η επιθυμία μας για να γράψουμε τραγούδια να μετεξελιχθεί σε πιεστική ανάγκη, πράγμα που θα μας έφερνε σε μια αναμονή που θα αποσπούσε την προσοχή μας από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής μας, και δεύτερον, απαλλαγμένοι όσο γίνεται από την δεσμευτική ανάγκη, βιώνουμε τις ζωές μας ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί ως σύνολο. Μέσα από αυτή την βάση, γεννιούνται και τα τραγούδια μας, σε αόριστο χρόνο.
Τις περισσότερες φορές, η μελωδία είναι το πρώτο που βγαίνει και οι στίχοι ακολουθούν επίσης σε δικό τους χρόνο, πάντα αβίαστα. Πολύ σπάνιες είναι οι περιπτώσεις όπου μελωδία και στίχος δημιουργούνται μαζί και συνήθως το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο.

8. Αυτό τον καιρό με τι ασχολείστε; Ετοιμάζετε κάποια νέα τραγούδια; 

Αυτό τον καιρό, είμαστε αναγκασμένοι να περνάμε πολύ χρόνο στο μαγαζί μας (http://www.facebook.com/chieftainadiko), λόγω του ότι ο Δημήτρης έχει οικογένεια, ο Ανδρέας περιμένει παιδί και ο Παντελής είναι φρεσκοπαντρεμένος.
Η αλήθεια είναι όμως, όπως προείπαμε, πως θα θέλαμε πολύ να γράψουμε ένα θεματικό άλμπουμ, το οποίο να αποτελείται από 10-12 τραγούδια. Αν τα πράγματα σταθεροποιηθούν λιγάκι οικονομικά, ίσως τελικά και να το καταφέρουμε.

9. Εμφανίζεστε κάπου; Πού μπορεί να έρθει ο κόσμος και να απολαύσει live τους “Sun, Rain in Life”?

Για περισσότερα νέα μας, συναυλίες, συνεντεύξεις κλπ, μπορείτε να μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook, http://www.facebook.com/sunraininlife.

10.  Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας… Πριν σας αφήσω θα ήθελα μια σύντομη αφιέρωση για τους αναγνώστες του MusicPress.

Βεβαίως και να κάνουμε μια αφιέρωση.  Από το ρεφρέν του Senses το: “Towards the sunrise through the crops, tougher the road the tougher get my thought, road be my home“.
Σε όλους τους φίλους της μουσικής, να θυμούνται πως είναι υπεύθυνοι για τον εαυτό τους και να θέτουν τον εαυτό τους αλλά και ότι ακούν και βλέπουν, σε μια επισταμένη παρατήρηση μέσα στον χρόνο, πρωτού αποφασίσουν να το αφήσουν να περάσει μέσα τους ως κάτι οφέλιμο για τους ίδιους, και αυτό συμπεριλαμβάνει και την μουσική μας, μαζί με το ιδεολογικό της υπόβαθρο. Να είστε καλά και σας ευχαριστούμε πολύ και πάλι για την φιλοξενία.


Επίσημα Links: