Συνέντευξη: FlyByWire

0

Καταφέραμε και ξεκλέψαμε λίγο από τον χρόνο των Fly By Wire  και ήρθαμε σε επαφή μαζί τους,  για μια αποκλειστική και εφ’όλης της ύλης συνέντευξη! Διαβάστε παρακάτω τι μας απάντησαν τα παιδιά της μπάντας, στις ερωτήσεις που τους κάναμε!

1. Καλησπέρα παιδιά…Σας καλωσορίζουμε στο Music Press. Θα θέλατε να μας συστηθείτε? 

Η ιδέα για τον σχηματισμό μιας ελληνόφωνης μπάντας με στοιχεία rap , alternative rock και nu metal προϋπήρχε απο το 2000.  Οι 4 από τα 5 μέλη της μπάντας “Dj Technician (turntables, samples), ο Bill (drums) , ο Lo-Fi (bass guitar) και Phoenix (στίχους, vocals)” ειχαμε κάνει και τότε μια προσπάθεια να την υλοποιήσουμε άλλα για προσωπικούς λόγους το τότε γκρουπ εγκαταλείφθηκε. Η απόφαση για την δημιουργία  των FlyΒyWire (FBYW) πάρθηκε μετά το καλοκαίρι του 2009 και  ξεκινήσαμε οι πρώτοι 4 που προανέφερα, η σύνθεση μας μεγάλωσε τον Νοέμβριο του 2009 με την προσθήκη του G-Kid (guitar) και ολοκληρώθηκε το 2012 με τον ερχομό του  Munk.

2. Fly By Wire λοιπόν… Τι σημαίνει το όνομα? Έχει κάποια συγκεκριμένη σημασία για εσάς? Συμβολίζει κάτι?

 Καλώς σας βρήκαμε παιδιά. Το όνομα μας το εμπνεύστηκε ο Lo-Fi είναι ένας τεχνικός όρος που χρησιμοποιείται στην αεροπλοΐα. Ασχέτως τι σημαίνει ο συγκεκριμένος τεχνικός όρος από την μπάντα έγινε αποδεκτό  γιατί περιγράφει το πιο κοινό μέσο που χρησιμοποιούμε όλοι για να βγάλουμε τον ήχο μας και την ενέργεια μας προς τα έξω… Τα καλώδια δηλαδή που τρέχουν χιλιόμετρα στο set up μας. We “fly” by wire με λίγα λόγια. Ποιά είναι τα μέλη των FlyByWire;

3. Ως μπάντα είστε στο χώρο από το 2009 και μέχρι στιγμής ήδη έχετε καταφέρει να αφήσετε το στίγμα σας στην Ελληνόφωνο Ροκ σκηνή… Πως το έχετε καταφέρει μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα?

Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μάλλον έχει να κάνει με το ότι για πολλούς από εμάς  αυτό το σχήμα ήταν απωθημένο\όνειρο ζωής που καταπιέστηκε, για πολλούς και διάφορους λόγους, πολλά χρόνια. Όταν τελικά το βάλαμε μπροστά το 2009 είχαμε πολύ συσσωρευμένη μουσική ενέργεια και πολύ κέφι ώστε να ρίξουμε δουλειά και μέσα από τους FBYW να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να δώσουμε αυτό που θέλαμε και θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο. Ένας ακόμα λόγος είναι πως πρώτα από όλα είμαστε φίλοι, μια καλή παρέα και αυτό δεν θα πω πως εκμηδενίζει τις εντάσεις ή τις παρεξηγήσεις μεταξύ μας, απλά κάνει πολύ πιο εύκολο το να τις λήξεις και να προχωρήσεις παρακάτω. Ένας τρίτος είναι πως έχουμε στην μπάντα ένα μυστήριο τυπάκι που κάνει σχεδόν όλη την βρόμικη δουλειά, αναφέρομαι στον Phoenix που έχει αναλάβει τα οργανωτικά, το PR και τα  social media της  μπάντας  πέρα από τα φωνητικά και στιχουργικά του καθήκοντα. Και ένας τέταρτος  και ίσως ο πιο σημαντικός από όλους, γιατί σαφώς και δεν ενδιαφέρουν άμεσα τον ακροατή η διαπροσωπικές σχέσεις και η λειτουργία μιας μπάντας, είναι πως οι FBYW αγαπούν το σανίδι και αυτό φαίνεται στα μάτια και το feedback του κόσμου σέ καθε μας live εμφάνιση. Εξ άλλου  rap rock μπάντα είμαστε, στα live θα πρέπει να κερδίσουμε τα γαλόνια μας.

4. Η μουσική σας δεν είναι καθαρό Ροκ αλλά περιλαμβάνει πολλά στοιχεία Ραπ, alternative rock και nu metal. Πόσο δύσκολος είναι ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων μουσικής?

Κοίτα, οι FBYW είμαστε μια παρέα πρώτα από όλα που αποτελείται από rockers, hip hopers και metalheads  που έχουμε όλοι μας ως κοινό παρονομαστή την αγάπη μας για το rap rock\nu metal οπότε μπορούμε να πούμε πως η μουσική που παράγουμε εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο.

5. Είναι πάντως ένα στυλ το οποίο δεν είναι και συνηθισμένο στην Ελλάδα! Πόσο εύκολα αποδεκτό είναι από τον κόσμο? 

Είναι και δεν είναι και θα σου εξηγήσω το γιατί. Από την μια στην χώρα μας υπάρχει πολύ και ενεργό κοινό και στην hip hop και στην rock σκηνή πράγμα που φαινομενικά θα έπρεπε να μας κάνει πιο εύκολα αποδεκτούς σε αυτούς τους κύκλους. Από την άλλη όμως μιλάμε για 2 από τα πιο hardcore κοινά της χώρας μας που δεν δέχονται εύκολα προσμίξεις και διαφοροποιήσεις στην μουσική τους. Όπως είπες και εσύ είναι ένα στυλ που δεν είναι συνηθισμένο στην χώρα μας, χρειάζεται επιμονή,  υπομονή και σταθεροί πορεία για να αποδείξεις κάποια πράγματα.

6. Μετά την Εξίσωση και το Μη Αναστρέψιμος ήρθε το Hardcore και η Κοπάνα… 4 κομμάτια εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους αλλά και τόσο ίδια! Θέλετε να μας πείτε τι έχει αλλάξει από την Εξίσωση μέχρι την Κοπάνα και τι είναι αυτό που σας έχει δώσει τέτοια ώθηση?

Τι έχει αλλάξει; Τίποτα βασικά, όσο FBYW είναι η Εξίσωση και το Μη Αναστρέψιμος άλλο τόσο είναι και το Hardcore και η Κοπάνα. Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν έχουμε θέσει στους εαυτούς μας κάποιο προφίλ, κάποιο image το οποίο πρέπει σώνει και ντε να τηρήσουμε. Είμαστε σε χαλαρή φάση; Χαλαρό κομμάτι θα βγει. Είμαστε σε φάση προβληματισμού; Κομμάτι σε τέτοια διάθεση θα βγει. Άνθρωποι είμαστε εξ άλλου και οι διαθέσεις και οι σκέψεις μας αλλάζουν συνεχώς.

7. Πολλοί ίσως πούνε πως η Κοπάνα είναι λίγο πιο mainstream κομμάτι από όλα τα υπόλοιπα των Fly By Wire… Πόσο αναγκαίο είναι να κάνεις και κάτι πιο mainstream στην Ελληνική μουσική σκηνή?

Δεν θα διαφωνήσουμε, η Κοπάνα είναι ίσως το πιο mainstream κομμάτι μας. Αλλά δεν ήταν κάποια, όπως την θέτεις, ανάγκη που μας ώθησε στο να το κυκλοφορήσουμε. Αν θες όμως μπορούμε να πούμε πως το συγκεκριμένο κομμάτι έκανε λίγο πιο εύκολη την πρόσβαση μας σε αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και σε αυτιά λιγότερο εξοικειωμένα με αυτό το είδος μουσικής\μουσικό υβρίδιο, όπως θες πες το, που αυτό μόνο καλό είναι.

8. Μετά από τόσες συναυλίες και τόσες συμμετοχές σε φεστιβάλ και έχοντας παίξει με τόσους καλλιτέχνες on stage υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον είτε σε κάποιο live είτε δισκογραφικά?

Κατά καιρούς την έχουμε κάνει αυτή την συζήτηση, έχουμε ρίξει κάποια ονόματα στο τραπέζι, μας έχουν προταθεί και κάποια άλλα, αλλά τελικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί. Δυστυχώς σε αυτή την ερώτηση θα σας αφήσουμε στο σκοτάδι να μας κάνετε παρέα γιατί και εμείς εκεί είμαστε.

9. Άμεσες εμφανίσεις είναι στα σκαριά? Σε τι φάση βρίσκονται σήμερα οι Fly By Wire? Τι να περιμένουμε?

Αυτή την περίοδο είμαστε στο studio και ετοιμάζουμε το επόμενο μας single,οπότε μέχρι να τελειώσουμε με αυτό έχουμε, λίγο πολύ, αφήσει οτιδήποτε άλλο για λίγο στην άκρη. Γενικά θέλαμε και θέλουμε πολύ να κάνουμε ένα mini tour εκτός Αθήνας αλλά η οικονομική κρίση μας έχει φέρει τεράστιες δυσκολίες σε αυτό το εγχείρημα.

10. Παιδιά ευχαριστούμε πολύ που μοιραστήκατε μαζί μας τόσο όμορφα πράγματα..  Υπάρχει κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε?

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρων  ως προς την μπάντα μας, η ελληνική alternative σκηνή γενικά χρειάζεται την υποστήριξη και την κάθε  δυνατότητα προβολής που της δίνεται. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που μας έχει στηρίξει μέσα σε αυτά τα 3.5 χρόνια και να παροτρύνουμε όσους δεν μας έχουν δει ακόμα live να μας δώσουν μια ευκαιρία και τα υπόλοιπα να τα αφήσουν πάνω μας. Let΄s Fly. Fly By Wire