Συνέντευξη: Μικρόκοσμοι

0
SHARE

Οι Μικρόκοσμοι δημιουργήθηκαν στην Κέρκυρα το 2009. Μπορεί να είναι ενα νέο συγκρότημα, αλλά τα μέλη του έχουν γράψει την δική τους ιστορία στην μουσική. Ευρυματικοί μουσικοί με θητεία σε συμφωνικές ορχήστρες αλλά και σχήματα πολυσυλλεκτικά,  κινούνται στον χώρο της έντεχνης Ελληνικής μουσικής και αποτυπώνουν τις δικές τους μελοποιημένες ιστορίες στο πρώτο τους CD.

Σήμερα τους φιλοξενούμε στη στήλη ¨Συνεντευξεις¨, μιας και πριν από λίγες μέρες συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για όλα……..

1) Γεια σας, καλώς ορίσατε στο Musicpress! Αρχικά, θέλουμε να μάθουμε πώς ξεκίνησε η σχέση σας με τη μουσική και πώς προέκυψαν οι “Μικρόκοσμοι”;

Καλώς σας βρήκαμε και σας ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτετε. Σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με τη μουσική, τι να σας πούμε; Ανέκαθεν με αυτήν ασχολούμασταν, ο καθένας είχε τη δική του μουσική πορεία και κάποια στιγμή, το 2009, το έφερε έτσι η τύχη ώστε να συναντηθούμε, να γνωριστούμε και να παρουσιάσουμε τα πρώτα μας τραγούδια. Καλά τα πήγαμε, ο κόσμος που ήλθε ανταποκρίθηκε παραπάνω από θετικά σε αυτό που του παρουσιάσαμε και είπαμε να συνεχίσουμε για να δούμε πού θα μας βγάλει.

 2) Σαν σχήμα σας γνωρίζουμε από το 2009 και δύο χρόνια αργότερα κάνατε το ντεμπούτο σας στη δισκογραφία με τον τίτλο “Κάθε μέρα όπως πάντα”. Για εσάς πώς είναι μια τυπική ημέρα; Υπάρχουν πράγματα που σας αρέσει να μοιράζεστε σαν συγκρότημα, εκτός της μουσικής;

Μια τυπική μέρα! Για κάθε έναν από μας είναι διαφορετική δεδομένου ότι δεν βγάζουμε τα προς το ζην από το συγκρότημα οπότε πρέπει να ασχοληθούμε με τη δουλειά και τις υποχρεώσεις μας όπου αφιερώνουμε σημαντικό μέρος της μέρας μας. Βρισκόμαστε όλοι μαζί για πρόβες και αραιά και πού για κανένα τσιπουράκι ή κανέναν καφέ, συνήθως μετά από κάποια εμφάνιση, ή για να παρακολουθήσουμε κάποιο άλλο σχήματος ή καλλιτέχνη. Σε αυτό μοιάζουμε αρκετά με τους Jethro Tull (γέλια).

3) Ξεκινήσατε την διαδρομή σας από την Κέρκυρα, σύντομα ωστόσο γίνατε γνωστοί μέσα από το έργο σας στην Αθήνα αλλά και άλλες επαρχιακές πόλεις. Πιστεύετε ότι τα πράγματα θα κυλούσαν διαφορετικά για εσάς εάν είχατε ως αφετηρία την πρωτεύουσα;

Μπορεί ναι μπορεί και όχι, ποιος ξέρει; Το σίγουρο είναι ότι αν μέναμε στην Αθήνα θα είχαμε τη δυνατότητα να διαδώσουμε τη δουλειά μας πιο γρήγορα και πιο εύκολα μια που οι σκηνές και οι χώροι αλλά και το κοινό είναι ασύγκριτα περισσότερα και η πρόσβαση σε άλλες περιοχές της χώρας ευκολότερη. Ένας καλλιτέχνης γίνεται γνωστός με δύο τρόπους: από το ραδιόφωνο ή/και την τηλεόραση και από τις ζωντανές εμφανίσεις. Όσο περισσότερες κάνεις τόσο αυξάνονται οι δυνατότητες να μεγαλώσεις το κοινό σου και να κάνεις γνωστή τη δουλειά σου. Από την άλλη μεριά όμως, αν ζούσαμε στην Αθήνα είναι σίγουρο ότι θα είχαμε βρεθεί, ότι θα είχαμε φτιάξει το συγκρότημα; Δεν το ξέρουμε. Οπότε ας είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε, δεν μπορείς να τα έχεις όλα στη ζωή.

 4) Η μουσική σας έχει κάτι το λυρικό…κυμαίνεστε βέβαια στο χώρο της έντεχνης μουσικής υπέροχοι στίχοι, γεμάτοι νοήματα και μελωδίες που κάνουν τον ακροατή να ταξιδέψει. Από τι αντλείτε την έμπνευση; Μέσα από ποια διαδικασία προκύπτει ένα νέο τραγούδι κάθε φορά;

 Σας ευχαριστούμε πολύ για τα όμορφα λόγια σας. Έμπνευση αντλούμε από τα πάντα, από τις προσωπικές μας εμπειρίες –πολλά τραγούδια μας είναι προϊόν καταστάσεων που έχουμε βιώσει- και από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, από τη καθημερινότητά μας που δεν διαφέρει και πολύ από την καθημερινότητα των περισσότερων συνανθρώπων μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι προσπαθούμε τουλάχιστον να βγάλουμε κάτι όμορφο, κάτι θετικό μέσα από τη μιζέρια και τη μαυρίλα που μας πλακώνει όλους. Όσο για το ποια είναι η διαδικασία για ένα νέο τραγούδι, τι να σας πούμε; Μας έχουν ρωτήσει αρκετές φορές και η απάντηση είναι πάντοτε η ίδια: δεν ξέρουμε ή, καλύτερα, δεν μπορούμε να την περιγράψουμε ακριβώς. Η αφορμή, όπως σας είπαμε είναι μια κατάσταση, κάποια σκέψη πάνω σ’ ένα ζήτημα, ένα γεγονός. Το πώς αυτό γίνεται τραγούδι είναι περίπλοκο. Το σίγουρο είναι ότι η έμπνευση δεν έρχεται ποτέ από μόνη της, θέλει δουλειά, κόπο, ψάξιμο ώστε αυτό που θα βγάλεις να έχει, αν όχι πρωτοτυπία, τουλάχιστον διαφορετικότητα. Αυτό ισχύει και για το στίχο και για τη μελωδία αλλά και για την ενορχήστρωση.

 5) Αλήθεια, υπάρχουν καλλιτέχνες που να θαυμάζετε και να έχουν επηρεάσει το έργο σας;

Υπάρχουν πάρα πολλοί καλλιτέχνες που αγαπάμε, Έλληνες και ξένοι και από πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Οι επιρροές μας όμως δεν προέρχονται τόσο από κάποιον ή κάποιους συγκεκριμένους καλλιτέχνες όσο από μουσικά είδη. Στα τραγούδια μας είναι εμφανής η επιρροή της ελληνικής μουσικής παράδοσης, η οποία όμως φαίνεται και στη δουλειά άλλων καταξιωμένων δημιουργών. Μας ενδιαφέρει πολύ ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι δημιουργοί την ενσωματώνουν στο έργο τους, οι ιδέες τους, ώστε από τη μια μεριά να αποφύγουμε τη μίμηση και από την άλλη να εμπνευστούμε από τη δουλειά τους και να δούμε εάν και πώς εμείς μπορούμε να δώσουμε κάτι διαφορετικό.

 6) Επί σκηνής, αλλά και δισκογραφικά με ποιον θα θέλατε πολύ να συνεργαστείτε; και για ποιους λόγους θα απορρίπτατε μια συνεργασία;

Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με όλους τους καλλιτέχνες που το είδος και το ύφος τους προσεγγίζει το δικό μας, εάν βέβαια και οι ίδιοι ήθελαν ή μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί μας. Μια συνεργασία θα την απορρίπταμε αν, για παράδειγμα, δεν μπορούσαμε με τίποτα να ανταποκριθούμε στις ημερομηνίες κάποιων εμφανίσεων ή εάν σε μια δισκογραφική δουλειά μάς ζητούσαν χρήματα για να συμμετάσχουν, όχι γιατί δεν θα θέλαμε να τους πληρώσουμε αλλά γιατί δεν έχουμε φράγκο (γέλια).

 

7) Αυτό τον καιρό ετοιμάζετε κάτι καινούριο δισκογραφικά;

Λέμε σιγά-σιγά να ξεκινήσουμε με ένα ή δύο νέα singles με προοπτική να ετοιμάσουμε καινούργιο δίσκο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Υλικό έχουμε άφθονο. Υγεία να έχουμε και να δούμε και πώς θα πάνε τα πράγματα γενικότερα γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει.

8) Στην πρωτεύουσα πότε θα έρθετε να σας απολαύσουμε; Έχετε προγραμματίσει άμεσα κάποιες εμφανίσεις;

Θα δούμε. Έχουμε προτάσεις αλλά η απόσταση από την Αθήνα μας κάνει διστακτικούς δεδομένου ότι τα έξοδα μετακίνησης δεν είναι και λίγα. Προτιμάμε λοιπόν να οργανώσουμε καλά μια εμφάνιση που να μας δίνει τα εχέγγυα ότι δεν θα μπούμε μέσα, που σημαίνει να οργανωθεί και να διαφημιστεί σωστά και μεθοδικά ώστε να έλθει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να μας ακούσει και να γνωρίσει τη μουσική μας και να βγάλουμε τουλάχιστον τα έξοδά μας.

9) Κλείνοντας αυτή την συνέντευξη, θα ήθελα να σας ρωτήσω, ποια είναι η ευχή σας για το νέο έτος που έφτασε;

Να καταλάβουμε όλοι δύο πράγματα: ότι ο πόνος του διπλανού μας είναι και δικός μας πόνος και ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται. Τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας πρέπει να τα διεκδικούμε με καθημερινό αγώνα.