Συνέντευξη | The Burning Sticks

0
SHARE

Οι Burning Sticks είναι ένα group με μουσικές επιρροές από rock, pop και funk. Τα βασικά του μέλη είναι η Νάνσυ Συμεωνίδου στο τραγούδι, ο Χρήστος Ανδροβιτσανέας στο μπάσο και το τραγούδι και ο Γιώργος Σταυρουλάκης στην κιθάρα.

  • Πότε ξεκινήσατε σαν μπάντα και ποιό ήταν το ερέθισμά σας για να την δημιουργήσετε?

Σαν μπάντα υπάρχουμε απο 2009! Ήταν απόφαση του Χρήστου αρχικά ο οποίος είχε και το μουσικό υλικό το οποίο ετοίμαζε καιρό πριν, όταν ακόμα έμενε στο Βέλγιο με την άλλη του μπάντα. Όταν ακόμα και ο ίδιος δεν είχε φανταστεί ότι αυτό κάποια στιγμή θα έπαιρνε ζωή! Η γνωριμία του με τη Νάνσυ και η καλή χημεία στη μουσική, ολοκλήρωσε το project στο studio και με τον Γιώργο κολλητό απο τα παιδικά του χρόνια ήρθε και έδεσε και στην πρόβα…Και η ιστορία αρχίζει κάπως έτσι!,

Στη μέχρι τώρα πορεία σας, έχετε δημιουργήσει ένα δικό σας μουσικό στυλ. Ποιές είναι οι κυριότερες επιρροές σας?

Το μουσικό μας στύλ θεωρούμε πως έχει να κάνει με τη γνησιότητα που κρύβει η συνύπαρξη 4 ανθρώπων με διαφορετικά ακούσματα μεταξύ τους… Επηρεαζόμαστε από το τίποτα μέχρι και τα πάντα…. Η προσωπική ”μουσική” εξέλιξη του καθένα απο εμάς, συμβάλει καθημερινά και επηρεάζει το σύνολο! Αν θα έπρεπε να αναφέρουμε καλλιτέχνες σίγουρα δε θα υπήρχε συνοχή! Οι μελωδίες δεν θα είναι αντίγραφα..καθώς δεν μας βγαίνει να κινούμαστε σε φόρμες επιτυχίας και αυτό νιώθουμε ότι μας αντιπροσωπεύει…

Από που αντλείτε έμπνευση για τις συνθέσεις σας?

Η έμπνευση για μας πηγάζει από πολλά πράγματα… Μια μελαγχολική ημέρα πολλές φορές είναι η αιτία που θα συνθέσουμε… Μια απογοήτευση θα μας κάνει να γράψουμε, ”να την εκφράσουμε”. Αντίστοιχα όμως, μια καλοκαιρινή μέρα, δίπλα στο ποτάμι με την κιθάρα μπορεί να γράψουμε για τη φανταστική ιστορία της πεταλούδας που ήρθε και στάθηκε δίπλα μας! Οι συνθέσεις μας είναι γεμάτες από τον εαυτό μας. Έχουν στοιχεία από την προσωπικότητά μας και την καθημερινή μας ζωή. Εκφράζουν χαρά, πόνο, απογοήτευση, θυμό, έρωτα …

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στη μέχρι τώρα πορεία σας?

Ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να καταφέρουμε να κρατήσουμε τον δικό μας χαρακτήρα, πράγμα το οποίο μας κόστισε αρκετά μέσα στα χρόνια. Μπορεί να ακούγεται λίγο κλισέ αλλά είναι αλήθεια, αυτή η διαδικασία είναι αρκετά ψυχοφθόρα και μπορεί να σε κάνει να τα παρατήσεις αλλά στο τέλος της ημέρας είναι αυτό που σε κάνει να θες να το πετύχεις όσο τίποτε άλλο. Ακούγεται οξύμωρο αλλά κατά κάποιο τρόπο λειτουργεί… γίνεται πείσμα…πείσμα μανιάτικο!!!! χαχαχα

Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας τραγούδι, το “Παραμύθι”. Ποιά ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία του?

Πολλές φορές υπάρχουν πράγματα που δε βλέπουμε, όμως μας επηρεάζουν … Το νόημα του Παραμυθιού είναι πιό βαθύ απ’ όσο θα περιγράψουμε και αυτό γιατί ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το ρεαλιστικό. Οπότε μιλάμε για την παρουσία ”του κακού”, το οποίο υπάρχει και συνεχώς προσπαθεί να επηρεάσει, να αντιστρέψει το σωστό και να δηλητηριάσει τις σκέψεις, το μέλλον και τα όνειρά μας…Γιατί το κακό τρέφεται από τον φόβο…και είναι πάντα εκεί πρόθυμο! Το σενάριο του video clip ίσως σας κατατοπίσει καλύτερα.. Εξ΄ άλλου η μαγεία βρίσκεται στην προσωπική ταύτιση του ακροατή με αυτό!

Ποιά είναι η αγαπημένη σας στιγμή από κάποια συναυλία σας?

Αγαπημένη στιγμή ήταν το 2011 που οργανώσαμε ένα φεστιβάλ δίπλα στη θάλασσα και είχε τόσο απίστευτο ήχο onstage που ανατριχιάζαμε και εμείς απο αυτό που ακούγαμε!…και το γεγονός του ότι είμασταν δίπλα στο κύμα της θάλασσας μας ολοκλήρωνε! Μας αρέσουν οι συναυλίες σε εξωτερικους χώρους…τα καλοκαιρινά festivals μας πάνε πολύ! Η φύση εναρμονίζεται τέλεια με τη μουσική και το κοινό νομίζουμε είναι πιο ελεύθερο να το απολαύσει!

Με ποιόν Έλληνα και με ποιόν ξένο καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε?

Καλή ερώτηση ….υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες που θα θέλαμε να συνεργαστούμε και από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα….θα θέλαμε ας πούμε να δούμε την Νάνσυ σε ένα ντουέτο με τον Nick Cave, όπως επίσης θα μας εξίταρε μια συνεργασία με τον Γιάννη Αγγελάκα….

Στα live σας, υπάρχει κάποιο τραγούδι άλλου καλλιτέχνη που δε βαριέστε ποτέ και το παίζετε πάντα με τον ίδιο ενθουσιασμό?

Αυτόν τον συνεχή ενθουσιασμό νιώθουμε όταν παίζουμε τη μουσική μας είναι η αλήθεια! Είναι πάντα σαν να συμβαίνει πρώτη φορά. Υπάρχουν και κάποιες διασκευές που έχουμε κάνει και δεν τις βαριόμαστε ποτέ…μια απο αυτές είναι η διασκευή μας στο ‘Into my soul’ της Dee Dee Bridgewater αλλά και το ‘Jumping Jack Flash’ των Rolling Stones!

Τι σας ικανοποιεί περισσότερο, η σύνθεση και η δουλειά στο studio ή οι ζωντανές εμφανίσεις?

Πολύ καλή ερώτηση…..! Πάρα πολύ δύσκολη η απάντηση! Μας αρέσουν αρκετά και τα δύο! Η ζυγαριά σε αυτό βρίσκεται ακριβώς στη μέση. Το στούντιο έχει τη μαγεία του να μπαίνεις και να μή θες να βγείς! Ο πειραματισμός, η ηχογράφηση, το γέλιο και ”το δάκρυ” ώρες μεταμεσονύχτιες με την μπάντα…σύμπραξη ,πίτσες σουβλάκια !! Από την άλλη οι συναυλίες! Καινούρια μέρη, επαφή με τον κόσμο, το να ξεπερνάς κάθε φορά τον εαυτό σου μπροστά σε κοινό, είναι εμπειρία ζωής! Είμαστε πλασμένοι και για τα δύο! Τα θέλουμε και τα δύο στη ζωή μας!

Πιστεύετε ότι στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τους καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα ειδικότερα?

Στην εποχή των social media λίγο πολύ νομίζω ότι όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε…το μόνο πλεονέκτημα του εξωτερικού νομίζουμε είναι καθαρά πληθυσμιακό, υπάρχει αρκετός κόσμος που μπορεί να στηρίξει ακόμα πιο πολλούς καλλιτέχνες…Η χώρα μας πάντως έχει δείξει αρκετή πρόοδο όσο αφορά στη σκηνή γενικότερα…να τα λέμε αυτά …..

Εκτός από τη μουσική, τι άλλο σας γεμίζει ενέργεια και διάθεση?

Η φύση και ότι έχει να κάνει γύρω απο αυτή…η Θάλασσα κυρίως! Εξάλλου μένουμε πολλά χρόνια κοντά της! Ο Χρήστος ασχολείται με το surf απο μικρός, η Νάνσυ προσπαθεί επίσης! (γέλια) Ο Γιώργος ξεφεύγει με το φαγητό, θα μπορούσε άνετα να είναι γευσιγνώστης, δε θα είχε καμμία αντίρρηση!

Ετοιμάζετε κάποια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά και αν ναι πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει και τι θα περιλαμβάνει? Ποιά είναι τα επόμενα σχέδιά σας γενικά?

Θέλαμε να έχουμε έτοιμο ένα EP με 6 κομμάτια απο πέρυσι αλλά επειδή το υλικό μας είναι περισσότερο αγγλόφωνο θέλουμε να είμαστε σίγουροι (όσο γίνεται) για τις κινήσεις μας. Υπάρχουν κομμάτια εδώ και 2 χρόνια περίπου που θέλουμε οπωσδήποτε να ακουστούν και είμαστε στη διαδικασία των τελικών ηχογραφήσεων. Ωστόσο αλλάξαμε μέλος στα drums και επειδή γράφουμε live πήραμε τον χρόνο να δέσουμε τα κομμάτια μας ξανά! Το γεγονός ότι μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία σημαίνει ότι στους επόμενους μήνες θα έχετε νέα για μια πιο ολοκληρωμένη δουλειά από μας! Το καλοκαίρι θα κάνουμε κάποιες συναυλίες κυρίως εκτός Αθηνών σε festivals και beach bars σε διάφορα μέρη τα οποία θα ανακοινώσουμε αρχές Ιουνίου καθώς ετοιμάζουμε και ένα secret gig το οποίο θα βιντεοσκοπιθεί και ηχογραφηθεί και θα το παρουσιάσουμε στο κοινό μέσω του site μας αλλά και στο κανάλι μας στο Youtube.

Ας κλείσουμε με μία ευχή για τους αναγνώστες μας…?

Ευχόμαστε αυτογνωσία, πνευματική πρόοδο, καλή κρίση και περισσότερη μουσική…Μην ξεχνάμε ότι κάθε τι γνήσιο στον κόσμο μας,έχει πάντα να προσφέρει κάτι δυνατό, κάτι μεγαλύτερο.Η αυτογνωσία του καθένα απο εμάς συμβάλει σε ένα καλύτερο αύριο…Κι αυτό όχι μόνο στη μουσική αλλά σε όλους τους χώρους και σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα. Αγάπη!