H Spinball είναι μια alternative rock μπάντα από την Αθήνα, η οποία δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2006.
Τον Ιούνιο του 2007, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo με τίτλο “Spinball”, περιέχοντας πέντε κομμάτια. Η μπάντα άρχισε να ηχογραφεί το πρώτο στούντιο άλπουμ τον Ιούλιο του 2010, έχοντας ως παραγωγό τον Δημήτρη Δημόπουλο (Groove Productions). Το άλπουμ με όνομα Roger’ s Fable κυκλοφόρησε σε CD τον Μάιο του 2011 από την Orkestral Promenade Productions.
Η κυκλοφορία του δεύτερου στούντιο άλμπουμ με όνομα Shadows ήρθε τον Σεπτέμβρη του 2015 από την B-Otherside Records και περιέχει οκτώ κομμάτια. Από τον Φεβρουάριο του 2016, το Shadows είναι επίσης διαθέσιμο σε βινύλιο.
Tα μέλη της μπάντας είναι ο Νίκος Καρατζίδης (φωνή), ο Παναγιώτης Τσεβρένης (κιθάρα), ο Παντελής Χανδρής (τύμπανα) και ο Μπάμπης Αλεξίου(μπάσο).
Στη αρχική σύνθεση των Spinball, στο μπάσο βρισκόταν ο Γιάννης Βρεττάκος μέχρι τον Μάιο του 2012, ενώ αποτελεί ακόμα τον βασικό στιχουργό για την μπάντα.
- Spinball….Από πότε ξεκινήσατε να παίζετε και πώς;
Τα περισσότερα μέλη της μπάντας παίζουμε μαζί από τα φοιτητικά μας χρόνια. Με τον Γιάννη (Βρεττάκο) μάλιστα παίζαμε μαζί από τότε που πηγαίναμε λύκειο. Δηλαδή κατά κάποιον τρόπο προ-υπήρχε ο βασικός κορμός του συγκροτήματος αρκετά χρόνια πριν φτάσουμε στους Spinball. Όταν ήρθε ο Νίκος στα φωνητικά το 2006, τότε αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το νέο μας υλικό αποκλειστικά και να δώσουμε στο συγκρότημα το όνομα spinball. Τότε λοιπόν ήρθε το ξεκίνημα για τους spinball.
- Δώστε μας κάποιες πληροφορίες για την ηχογράφηση και την παραγωγή του δίσκου shadows;
Όπως και στον πρώτο μας δίσκο, έτσι και στο shadows ηχογραφήσαμε σε αρκετούς χώρους. Φυσικά όχι πάντα σε στούντιο ηχογράφησης. Για παράδειγμα τις περισσότερες κιθάρες τις ηχογραφήσαμε στο σαλόνι του σπιτιού μου. Τι κι αν πήγαμε σε στούντιο γιατί οι γείτονες μου άρχισαν να κάνουν παράπονα λόγω έντασης, ξαναγυρίσαμε. Είχαμε καταλήξει πως αυτός ο χώρος μας έκανε απόλυτα. Μάλιστα στο ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, σε κάποιο σημείο χρησιμοποιούμε το φυσικό βάθος του χώρου. Στο “Time to Go“, η φωνή γράφτηκε στο καθιστικό του παλιού σπιτιού του Νίκου, περιμένοντας μάλιστα σε κάποια takes, τους γείτονες του να κάνουν ησυχία, για να μην περάσουν στην ηχογράφηση.
Η παραγωγή του δίσκου επίσης βασίστηκε στην DIY λογική. Φυσικά, η τελική πινελιά στην μίξη μπήκε από τον Παναγιώτη Ριζόπουλο, που έκανε μαγικά πράγματα. Τέλος, το mastering για το βινύλιο και την ψηφιακή κυκλοφορία έγινε από τον Γιάννη Χριστοδουλάτο ( sweet spot productions).
- Ποιοι είναι οι βασικοί συνθέτες της μπάντας; Ποια ήταν η συνθετική διαδικασία των νέων τραγουδιών;
Βασικά ο όρος συνθέτης μου φέρνει κάτι το πολύ μεγάλο στο μυαλό. Αν απαντούσα με χιούμορ θα σου έλεγα απλά « ποιος συνθέτης, εμείς απλά rock and roll παίζουμε».
Για να μην «κάψω» περισσότερο την ερώτηση, θα αναφέρω πως ο τρόπος δημιουργίας των κομματιών διαφέρει. Συνήθως η βασική μουσική ιδέα «πέφτει στο τραπέζι» από εμένα, είτε λιγότερο ολοκληρωμένη, είτε μερικές φορές σε αρκετά προχωρημένη μορφή. Από εκεί και πέρα όλη η «ζύμωση» γίνεται στο στούντιο από όλους μας και πολλές φορές αλλάζει τελείως η αρχική ιδέα.
- Πώς θα περιγράφατε τη μουσική και τις εμφανίσεις σας σε κάποιον χωρίς ακοή και χωρίς όραση, αντίστοιχα;
Την μουσική μας θα ήταν πολύ δύσκολο να την περιγράψω με λόγια, καθώς η αδυναμία μας να εκφραστούμε μόνο με τον λόγο, ίσως μας οδηγεί σε αυτόν τον τρόπο έκφρασης μέσα από την μουσική.
Αυτό το ερώτημα το έχω κάνει στον εαυτό μου κάποιες φορές και νομίζω πως η διέξοδος μας στην μουσική ίσως να μην είναι τόσο χρήσιμη για κάποιους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, στην δεύτερη περίπτωση νομίζω πως αν υπάρχει η αίσθηση της ακοής, ακόμα και στην ζωντανή εμφάνιση (όπου συνήθως δεν πρόκειται για super show από οπτικής απόψεως) νομίζω πως η βασική μας «επικοινωνία» και η μεταφορά της ενέργειας που υπάρχει στην σκηνή μπορεί να υπάρξει.
Είναι πολύ δύσκολο νομίζω να κατανοήσουμε όλοι μας, το τι και το πως ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται το ο,τιδήποτε. Πόσο σημαντικό μπορεί να είναι γι αυτόν κάτι που δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Ειδικά όταν δεν έχει κάποια από τις αισθήσεις που για πολλούς μοιάζουν δεδομένες.
- Όταν συνθέτετε , τι προκύπτει πρώτα: η μουσική ή οι στίχοι;
Συνήθως η μουσική προκύπτει πρώτα. Υπάρχουν όμως φορές που ένας εσωτερικός διάλογος, ντύνεται μουσικά. Άσχετα που μπορεί η απόδοση του σε στίχους, να διαφέρει τελικά από την πεζή μορφή του αρχικού διαλόγου.
- Με ποιες μπάντες θα χαιρόσασταν να παίζατε /περιοδεύατε μαζί;
Αυτό αν μου το ρωτούσες δεκαπέντε χρόνια πριν θα σου έλεγα τριάντα μπάντες και την επόμενη μέρα μπορεί να σου έλεγα άλλες δεκαπέντε. Έχουμε κατέβει πλέον νομίζω από αυτό το συννεφάκι και μας πιάνεις λίγο στον ύπνο. Τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσα να σου πω παραπάνω από τότε. Σίγουρα με τους Radiohead θα ήταν σαν όνειρο (ίσως καλύτερο) ή τους Muse ή τους Pearl Jam ή τους Queens Of The Stone Age. Ίσως βέβαια η πιο ενδιαφέρουσα περιοδεία να ήταν με τους Red Hot Chili Peppers που κάνουν περιοδείες και γυρνάνε τον κόσμο 2-3 φορές. Απλά ίσως να έχουν προστεθεί και μπάντες που είμαστε φίλοι και περνάμε καλά όταν συνυπάρχουμε.
- Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στις ηχογραφήσεις; κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό θυμάστε;
Το κλίμα ήταν αρκετά δημιουργικό. Βέβαια αυτό είναι και λίγο περίεργο μερικές φορές, καθώς από την μεγάλη αφοσίωση σε αυτό μπορεί να ξεφεύγεις στις υπόλοιπες σου δραστηριότητες. Θυμάμαι για το “How Do You Feel” μία περίοδο όταν έπρεπε να αλλάξουμε το μπάσο, το κομμάτι μου είχε γίνει εμμονή. Πρέπει να το άκουγα συνέχεια, με αποτέλεσμα να ξεχνάω να κατέβω από το μετρό ή να πηγαίνω αλλού από εκεί που είχα ξεκινήσει να πάω. Μάλιστα δεν είχε φωνή και τραγουδούσα καμιά φορά, χωρίς να το έχω πάρει χαμπάρι (γενικά αποφέυγω να τραγουδάω ακόμη και στο μπάνιο). Όλα αυτά φυσικά με ακουστικά και μηδενική επικοινωνία με τον κόσμο γύρω μου.
- Ποιά θεωρείτε ότι είναι τα «δυνατά» μουσικά σημεία του καθενός σας και ποια τα στοιχεία που θα θέλατε να βελτιώσετε;
Δεν ξέρω αν μπορώ ή αν θέλω να μιλήσω για δυνατά σημεία ατομικά ή ομαδικά της μπάντας. Στο τι θέλω να βελτιώσουμε όμως, πάντα νομίζω η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα είναι η αισθητική μας. Είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Δεν μπορείς νομίζω να μείνεις στάσιμος ή να λειτουργείς με την «πεπατημένη».
- Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Η εγγραφή του νέου μας υλικού για το καινούργιο άλμπουμ μας, δείχνει πως είναι πολύ κοντά. Βασικά έχει ξεκινήσει κατά κάποιον τρόπο. Επίσης η δημιουργία video clip είναι από τα κοντινά μας σχέδια. Τέλος, η συμμετοχή μας σε μία συλλογή θα ανακοινωθεί σύντομα.