Συνέντευξη: Χάρης Πανόπουλος

0
SHARE

Ο Χάρης Πανόπουλος είναι ένας νέος ερμηνευτής που μας συστήνεται μουσικά με το πρώτο του τραγούδι “Πράσινες γραμμές“.  Με το λαούτο και μελωδική φωνή του, μας  παρουσιάζει ένα νέο τραγούδι. Τον καλωσορίζουμε στο Musicpress.

01. Γειά σου Χάρη! Πες μας λίγα λόγια για σένα

Καλώς σας βρήκα! Είμαι 21 ετών και από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού ξεκίνησα να ασχολούμαι με την μουσική παίζοντας πιάνο. Σπουδάζω στο Εθνικό Ωδείο και παράλληλα λαούτο με δάσκαλο τον Γιάννη Κακλή.

02. Αν και μικρός η μουσική σε τράβηξε κατευθείαν. Σε ποιον το χρωστάς αυτό?

Τα πρώτα μου ακούσματα μου τα έδωσε η οικογένεια μου. Στη πορεία, η προσωπική μου ενασχόληση και οι καθηγητές μου με βοήθησαν να αγαπήσω τη μουσική σε βάθος και όχι απλά ως άκουσμα.

03. Ασχολείσαι μόνο με την μουσική ή έχεις και άλλα ενδιαφέροντα?

Στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μου ασχολούμαι κυρίως με τη μουσική. Προσπαθώ να καταγράψω ήχους και σκέψεις στο λαούτο και στο χαρτί αντίστοιχα.

04. Οι “Πράσινες γραμμές” είναι το 1ο σου τραγούδι που κυκλοφορείς επίσημα? Πες μας την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το τραγούδι?

Ναι, οι “Πράσινες Γραμμές” είναι η πρώτη μου επίσημη απόπειρα! Το τραγούδι αυτό μιλάει για την Κύπρο. Οι στίχοι γράφτηκαν με αφορμή το γεγονός της εισβολής του ’74 και την δημιουργία της πράσινης γραμμής. Χιλιάδες ζωές ανθρώπων άλλαξαν ριζικά και συνεχίζουν να επηρεάζονται ακόμα και στις μέρες μας.

05. Πως αισθάνεσαι αυτό το διάστημα?

Είναι μια πολύ δημιουργική περίοδος της ζωής μου και το διάστημα αυτό με βρίσκει με πολύ όρεξη για να βρω νέους ‘δρόμους’ και νέες ‘διεξόδους’ μέσο της μουσικής. Το να έχεις ανθρώπους γύρω σου που σε στηρίζουν,σου δίνει ώθηση για την κάθε μέρα που περνάει.

06. Συνεργάστηκες με τον Γιάννη Κακλή και την Ελένη Σιούφτα. Όμορφη συνεργασία σωστά? Πως νοιώθεις γι ‘ αυτό?

Όντως είναι μια πολύ όμορφη συνεργασία! Είναι τιμή και μεγάλη χαρά για εμένα που συνεργάστηκα  με αυτούς τους δύο καταξιωμένους καλλιτέχνες στο χώρο τους.

07. Το λαούτο είναι ένα παραδοσιακό όργανο. Σου αρέσει η παραδοσιακή μουσική?

Αγαπώ και επηρεάζομαι ιδιαίτερα από την παράδοση καθώς πιστεύω πως αποτελεί τη βάση του πολιτισμού μας.

08. Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές?

Όπως προανέφερα οι επιρροές μου είναι κυρίως από την παραδοσιακή μουσική. Μαζί με αυτήν, ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Λοΐζος αλλά και νεότεροι καλλιτέχνες όπως ο Μάλαμας, ο Χαρούλης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αποτελούν μέρος των καθημερινών μου ακουσμάτων.

09. Θα περιμένουμε δίσκο από σένα?

Υπάρχει ως σκέψη αλλά ο καιρός θα το δείξει!

10. Που εμφανίζεσαι το διάστημα αυτό?

Προς τα παρόν ασχολούμαι κυρίως με την παραγωγή της μουσικής. Παραδοσιακά,εμφανίζομαι στο μεζεδοπωλείο ‘Γεύσεις Ζωής’ στο Ίλιον. Υπάρχουν όμως ορισμένες προτάσεις για κάποιες εμφανίσεις εντός και εκτός συνόρων.

11. Πιστεύεις ότι υπάρχει δυσκολία στις μέρες μας να πραγματοποιήσεις τους μουσικούς στόχους σου?

Σίγουρα η δυσκολία πραγματοποίησης των στόχων αποτελεί χαρακτηριστικό της εποχής που διανύουμε. Αλλά πιστεύω πως η αγάπη και το μεράκι μας για αυτό που θέλουμε να κάνουμε μπορούν να κρατήσουν ζωντανή την φλόγα μέσα μας ώστε να παλέψουμε για τους στόχους μας.

12. Τελειώνοντας θα ήθελα να μας αφιερώσεις ένα στίχο που αγαπάς.

“Αντίκρυ μου ήρθες και έκατσες σαν ήλιος σαν φεγγάρι, και ρούφηξες το αίμα μου σαν το ξερό σφουγγάρι”.