Home Συνεντεύξεις Συνέντευξη: Νίκος Κωνσταντινίδης

Συνέντευξη: Νίκος Κωνσταντινίδης

0
SHARE

Λίγο μετά την κυκλοφορία της πρώτης του δισκογραφικής δουλειάς ο Νίκος Κωνσταντινίδης μιλά για το μυστικό της επιτυχίας ενός λαϊκού μουσικοσυνθέτη και ερμηνευτή, ο οποίος, όπως τονίζει, πιστεύει σε ότι έχει ψυχή και όχι ότι είναι «γυαλισμένο».

1. Ο κόσμος αγκάλιασε την πρώτη σου δισκογραφική δουλειά, με τίτλο Εμμονές από τις πρώτες ημέρες που κυκλοφόρησε και την αναδεικνύει σε επιτυχία. Που εντοπίζεται το «μυστικό» αυτής της επιτυχίας;

Είναι μεγάλη κουβέντα και τιμή μου ο κόσμος να αποδέχεται αυτό που κάνω με αγάπη γιατί πολύ απλά αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν υπάρχουν μυστικά αλλά ούτε και «επιτυχία», πάντα προσπαθείς. Επιτυχία για μένα είναι να τραγουδάς, να σε ακούν και να μπορείς να αγγίξεις τις ψυχές τους με τα μικρά αληθινά παραμύθια σου!

2. Ερμηνεύεις τραγούδια που είναι δικά σου τόσο σε μουσική όσο και σε στίχο. Εσένα τι σε εκφράζει περισσότερο; Η δημιουργία ή η ερμηνεία ενός τραγουδιού;

Η δημιουργία είναι ένα κομμάτι που ανακαλύφθηκε στην πορεία. Η ερμηνεία είναι αυτή που πάντα με γέμιζε σαν άνθρωπο πάνω απ’ όλα. Πέρα από αυτό όμως, αρχή μου είναι σε ότι κι αν κάνεις, να υπάρχει αξιοπρέπεια.

3. Τα τραγούδια σου θα μπορούσες να τα χαρακτηρίσεις αυτοβιογραφικά;

Μόνο έτσι μπορείς να αισθάνεσαι γεμάτος μετά από αυτό που έγραψες.  Αν τα τραγούδια σου δεν είναι βιώματά σου, τότε τι είναι; Κάτι που διάβασες η που άκουσες; Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

4. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την μουσική;

Νομίζω ότι το πρώτο που έχει επηρεάσει είναι εμάς τους ίδιους, την ψυχολογία μας. Επόμενο είναι να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα γύρω μας. Η μουσική όμως δεν πεθαίνει ποτέ, τουλάχιστο μέσα μας, εκείνος που θέλει ν’ ακούσει μουσική, θα βρει και εκείνο που ψάχνει και τον τρόπο να το έχει.

5. Τελικά το ταλέντο στην Ελλάδα είναι το βασικότερο για έναν τραγουδιστή ή υπάρχει ένας μηχανισμός που θα πρέπει γνωρίζει πως θα δράσει μέσα σε αυτόν;

Τα κριτήρια που απαιτούνται σήμερα ίσως είναι περισσότερα από άλλες εποχές. Όμως το ουσιώδες για μένα, είναι η ψυχή που καταθέτει ο καλλιτέχνης καθώς ερμηνεύει. Προτιμώ να ακούω ανθρώπους να τραγουδάνε που υστερούν σε τεχνική αλλά αισθάνονται αυτό που μου λένε, από το κάτι «γυαλισμένο» αλλά άψυχο.

6. Εδώ και αρκετά χρόνια το τραγούδι, έχει θα μπορούσαμε να πούμε μπερδευτεί λίγο με το lifestyle; Ποια είναι η γνώμη σου γι αυτό;

Αν κάποιοι κρίνουν απαραίτητο το lifestyle για την προώθηση της δουλειάς τους, δεν είμαι εγώ ο κατάλληλος για να το κρίνω. Ο καθένας μας έχει δικαίωμα να προβάλει τον εαυτό του όπως εκείνος νομίζει, τα πάντα είναι επιλογές και όλα κρίνονται από τον χειρισμό μας.

7. Κατά τη δική σου γνώμη, υπάρχουν ταμπέλες στην μουσική; Είναι τόσο αυστηρά τα όρια ανάμεσα στα μουσικά είδη, όσο κάποιοι τα παρουσιάζουν;

Η μουσική για μένα δεν έχει ανάγκη από ταμπέλες. Νομίζω ότι μόνοι μας τα κάνουμε εύκολα ή δύσκολα, καλώς η κακώς. Κάθε είδος μουσικής αγγίζει και ένα ποσοστό ανθρώπων. Δεν είναι εφικτό τα πάντα να αρέσουν σε όλους, αυτό όμως δεν πρέπει να σημαίνει έλλειψη σεβασμού στα υπόλοιπα. Εκεί είναι το κλειδί για μένα, στο μυαλό μας.

8. Υπάρχει κάποιο τραγούδι που εσύ, για οποιοδήποτε λόγο, ξεχωρίζεις στην ως τώρα δισκογραφική σου δουλειά;

Το κάθε τραγούδι έχει την δική του ξεχωριστή θέση μέσα μου. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να ξεχωρίσω κάποιο, άλλωστε δεν θα έγραφα ποτέ κάτι που να μην με αγγίζει στο έπακρον.

9. Υπάρχουν τραγούδια συναδέλφων σου που να τα έχεις ζηλέψει; Να έχεις δηλαδή πει: Αυτό το κομμάτι θα ήθελα πολύ να το έχω πει;

Φυσικά και υπάρχουν. Με την διαφορά ότι δεν τα ζηλεύω, αλλά τα θαυμάζω. Αγαπώ την μουσική και χαίρομαι που ακόμα στις μέρες μας γράφονται καλά τραγούδια. Η ζήλια κρύβει μίσος.

10. Ποιος είναι ο τραγουδιστής που λειτούργησε και ίσως ακόμα να είναι πρότυπο για εσένα;

Δεν είναι ένας. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι ερμηνευτές που έχουν θέση στα ακούσματά μου. Υπηρέτες κυρίως του παλιού λαϊκού τραγουδιού όπως Σ. Καζαντζίδης, Μ. Αγγελόπουλος και άλλοι..

11. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Δεν μου αρέσει να κάνω σχέδια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν κάνω όνειρα. Εύχομαι και θέλω να αγαπηθούν τα τραγούδια μου και να είμαι καλά να τα τραγουδώ στον κόσμο.