Home Συνεντεύξεις Συνέντευξη: Ηλίας Χορευτάκης

Συνέντευξη: Ηλίας Χορευτάκης

0
SHARE

 19. Τι θα συμβούλευες ένα νέο καλλιτέχνη ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης που ζούμε;

 Να αγαπάει αυτό που κάνει… Συμβουλεύω τα νέα παιδιά που ξεκινούν σήμερα να μη σκέφτονται το οικονομικό μέρος αυτής της δουλειάς και να αντιλαμβάνονται αυτή τη δουλειά σαν να είναι το χόμπυ τους. Και θα πω αυτό που με συμβούλεψε και μένα ο Μανώλης Κακλής: « Να αφήνουν την ψυχή τους πάνω στο ξύλο (όργανο) που κρατάνε». Πιστεύω ότι έτσι δε θα χάσει κανείς.

20. Με τη γυναίκα σου έχεις δημιουργήσει μία όμορφη οικογένεια με δύο υπέροχα παιδιά.. Ένας καλλιτέχνης με τόσο φορτωμένο πρόγραμμα μπορεί να είναι ταυτόχρονα και καλός οικογενειάρχης;

Προσπαθώ όσο μπορώ… Το γεγονός ότι δεν επιζητώ πολύ τη διαφήμιση είναι κι αυτός ένας σημαντικός λόγος. Αν ξεφύγεις επαγγελματικά και χρειαστεί να βρίσκεσαι συνέχεια μακριά απ’ το σπίτι σου, στο τέλος θα καταλήξεις να μην έχεις σπίτι. Είναι αρκετά δύσκολο και χρειάζεται κατανόηση κι απ’ τις δύο πλευρές. Θεωρώ ότι προς το παρόν με τη γυναίκα μου τα καταφέρνουμε πολύ καλά.

21. Μεγαλώνοντας τα παιδιά σου και κοιτάζοντας τα στα μάτια σε ποιες  αξίες θα τους έλεγες ότι μπορούν πιστεύουν;

Σ’ αυτές που πιστεύω κι εγώ… Στην ανθρωπιά, το φιλότιμο, την ειλικρίνεια, το σεβασμό. Ξέρεις, το φιλότιμο είναι καθαρά ελληνική λέξη –δεν υπάρχει σε άλλη γλώσσα- και δυστυχώς στις μέρες μας έχει χαθεί… Μιλάω στο γιο μου από όταν ήταν τριών μηνών και προσπαθώ να του μεταφέρω τρία βασικά πράγματα. Του λέω: « Δε θέλω να μου πεις ποτέ ψέματα για οτιδήποτε κι αν πρόκειται, θέλω να σέβεσαι και να βοηθάς τους ανθρώπους». Πιστεύω ότι τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.

22. Υπάρχει κάποιο καλλιτεχνικό σου όνειρο το οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα;

Υπάρχουν πολλά όνειρα… Η αλήθεια είναι ότι είχα ένα απωθημένο- μέχρι πριν δύο τρία χρόνια- να παίξω σ’ ένα γλέντι με το Μανώλη Κακλή και το Νίκο Μανιά. Τα κατάφερα έστω και για λίγο με το συγχωρεμένο, το Νίκο Μανιά, όπου παίξαμε μαζί σ’ ένα γάμο για περίπου μία ώρα. Ήταν απ’ τις μεγαλύτερες στιγμές που έχω περάσει πάνω στο πάλκο… Τον αποκαλούσαν «άρχοντα» αυτόν τον άνθρωπο και πραγματικά ήταν. Να φανταστείς ότι κατεβαίνοντας απ’ το πάλκο είπε «ευχαριστώ» ακόμα και στο μουσικό που έπαιζε κρουστά. Ένας άνθρωπος με τέτοια πορεία έδειξε τόσο σεβασμό σε όλους μας. Στη ζωή δεν είναι τίποτα τυχαίο κι  ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει τελικά… Επίσης κατάφερα να παίξω μαζί με το Μανώλη Κακλή – μια σκέψη που υπήρχε από καιρό- σ’ ένα άλλο γάμο. Και τα δύο μου αυτά όνειρα έγιναν πραγματικότητα και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Είναι μεγάλη η τιμή να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που έχουν ιστορία…

23. Πες μας λίγα λόγια για τους συνεργάτες σου, τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου και που σε ακολουθούν τόσα χρόνια… 

Η συνεργασία είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα… Κάποιες φορές μπορεί να βρίσκεσαι περισσότερες ώρες με τους συνεργάτες σου παρά με την οικογένειά σου.  Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δύσκολα βρίσκεις καλούς ανθρώπους και ταυτόχρονα καλούς μουσικούς και δύσκολα μπορείς να κρατήσεις ένα μουσικό σχήμα για πολλά χρόνια. Είχα την τύχη, όπως είπα και πριν, να παίζω με το Χαρίλαο Βλαστάκη για 17 συνεχή χρόνια κι αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά… Τα τελευταία χρόνια, έχω την τύχη να συνεργάζομαι με δύο πολύ καλούς μουσικούς και πολύ καλά παιδιά, το Στέλιο Ηλιάκη και το Βασίλη Νικολουδάκη, όπου φέτος κλείνουμε τον όγδοο χρόνο συνεργασίας. Από τους μουσικούς που έχω συνεργαστεί μαζί τους κατά καιρούς μπορώ να ξεχωρίσω το Γιάννη Κατάκη, το Βασίλη Κοκοτσάκη  τον Κυριάκο Σταυριανουδάκη και τον Νίκο Βρουλάκη. Δυστυχώς υπήρχαν και μουσικοί που είχα επιλέξει, με τους οποίους δεν καταφέραμε να συνεχίσουμε, αλλά αυτά συμβαίνουν σε μία συνεργασία… Με τους τωρινούς μου συνεργάτες τα πάμε μια χαρά κι ελπίζω να είμαστε έτσι για πολλά χρόνια ακόμα… Τους τελευταίους τρεις μήνες, έχω επιλέξει ένα νέο παιδί στα κρουστά, το Γιάννη Μπερτσουλάκη, τον οποίο γνωρίζω από πολύ μικρό και θεωρώ ότι έχει ταλέντο. Τον επέλεξα γιατί θεωρώ ότι πάνω απ’ όλα είναι καλό παιδί. Ελπίζω να ακολουθήσει το σχήμα μας για πολλά χρόνια ακόμα.

24. Ποια είναι τα επόμενα δισκογραφικά-μουσικά σου σχέδια; 

Είναι πάρα πολλά τα σχέδια που έχω κατά νου και ελπίζω να βρω το χρόνο να τα πραγματοποιήσω όλα. Ένα σχέδιο που υλοποιήθηκε άμεσα είναι αυτή η ζωντανή ηχογράφηση που κυκλοφορεί με το περιοδικό Κοντυλιές. Επίσης έχω γράψει -πολλά καινούρια- δικά μου κομμάτια, κομμάτια του Ναύτη και υπάρχει και μία δουλειά που σκεφτόμαστε να κάνουμε από κοινού με το γιο του συγχωρεμένου Μιχάλη Κουνέλη. Ελπίζω να βρω το χρόνο ώστε να γίνουν όλα πράξη. Είναι δύσκολο να συνδυάζεις οικογένεια, μαγαζί, γλέντια και δισκογραφία. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρω.