Home Συνεντεύξεις Συνέντευξη: Ηλίας Χορευτάκης

Συνέντευξη: Ηλίας Χορευτάκης

0
SHARE

 15. Γιατί, κατά τη γνώμη σου, η κρητική μουσική είναι τόσο ενεργή και ξεχωριστή;

Νομίζω ότι είναι η μόνη μουσική που είναι τόσο ξεχωριστή κι αυτό το αποδεικνύει ότι πολλοί μη κρητικοί ακόμα και μη Έλληνες ακούνε κρητική μουσική. Δε νομίζω ότι άλλη μουσική του κόσμου έχει αυτό το χαρακτηριστικό.  Η αιτία που την κάνει να ξεχωρίζει μπορεί να είναι ο στίχος ή οι νότες που μπαίνουν μέσα στην ψυχή σου.. Πάντως την ιδιαιτερότητα της κρητικής μουσικής δεν τη συναντάς σε καμία άλλη μουσική στον κόσμο.

16. Είσαι ικανοποιημένος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τον τρόπο που προβάλουν την Κρητική Μουσική στις μέρες μας; 

Σημασία έχει ότι προβάλουν την κρητική μουσική. Από παλιά -αλλά ακόμη και σήμερα- υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι ορισμένοι καλλιτέχνες δε θα ’πρεπε να προβάλλονται καθόλου από τα ΜΜΕ. Όμως έτσι είναι η ζωή… Θα ακούγονται οι «καλοί», θα ακούγονται και οι «κακοί» κι αυτό που έχει σημασία είναι να βγαίνει η μουσική μας προς τα έξω. Τα νέα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν κρητική μουσική και ο κόσμος είναι αυτός που θα ξεχωρίζει το καλό απ’ το κακό. Τη μουσική μας παράδοση πρέπει να την κρατήσουμε… Τ’ άλλα μπορούν να μας τα πάρουν, αλλά τη μουσική μας δεν μπορούν.

 17. Το διαδίκτυο είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας μας. Θεωρείς ότι το διαδίκτυο κάνει καλό στην προώθηση – προβολή των καλλιτεχνών και της μουσικής ή όχι; Πώς κρίνεις σαν δημιουργός- μουσικός τη χρήση του www.youtube.com;

Το youtube είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο σήμερα, αλλά δυστυχώς η χρήση του κάποιες φορές γίνεται με λάθος τρόπο. Ο καθένας μπορεί να ανεβάσει ότι θέλει, να το ονομάσει όπως θέλει, να γράψει ότι είναι οποιουδήποτε –χωρίς να ισχύει- με αποτέλεσμα ο κόσμος να μαθαίνει λάθος κάποια πράγματα. Είναι όμως κι αυτό μέρος της ζωής μας και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι…

Αυτό που θα ήθελα να παρακαλέσω οποιονδήποτε ασχολείται με αυτά είναι να ελέγχει καλά τις πληροφορίες, πριν ανεβάσει το οτιδήποτε στο διαδίκτυο. Η μουσική και ο στίχος είναι κομμάτι της ψυχής του δημιουργού τους και θεωρώ ότι κομμάτι της ψυχής του ανθρώπου δεν μπορείς να το αφαιρείς και να το κατοχυρώνεις σε κάποιον άλλον. Αυτό είναι πολύ άσχημο… Προσωπικά θα στεναχωριόμουν πολύ αν μου συνέβαινε κάτι τέτοιο. Εγώ πάντα το πρόσεχα αυτό και καλό είναι να το προσέχουμε όλοι. Για παράδειγμα, όταν βγάζω κάποιο καινούριο κομμάτι πάντα το παίζω στους συναδέλφους μου και ρωτάω αν μοιάζει με κάποιο άλλο. Είναι γεγονός ότι  έκταση της μουσικής έχει απλωθεί πλέον τόσο πολύ που υπάρχει περίπτωση κάπου να πατήσεις. Για το λόγο αυτό, αν ηχογραφήσω κάτι που μ’ αρέσει -και μοιάζει με κάποιο άλλο- πάντα αναφέρω ότι πρόκειται για διασκευή.

18. Τι θα άλλαζες αν ήταν στο χέρι σου στα Κρητικά γλέντια του σήμερα;

Θα ήθελα ο κόσμος να χορεύει όλος μαζί.  Οι παραδόσεις μας είναι καλές και πρέπει να τις κρατάμε, αλλά πρέπει να προσαρμοζόμαστε στο σήμερα. Παλιά το γλέντι κρατούσε τρεις μέρες… Μπορούσε να σηκωθεί μια παρέα δέκα ατόμων, να χορέψει ένας ένας μπροστά, να ακολουθούν οι άλλοι κι έτσι να κρατήσει ένας χορός περίπου μισή ώρα. Αυτό δεν ήταν κακό γιατί με το να κρατάει το γλέντι δύο -τρεις μέρες όλοι προλάβαιναν να χορέψουνε. Σήμερα το γλέντι κρατάει τρεις μέχρι πέντε ώρες το πολύ… Αν λοιπόν σηκωθεί μια παρέα 40 ατόμων και χορεύουν ένας ένας μπροστά κι υπόλοιποι ακολουθούν από πίσω περπατώντας, αυτό εγώ το θεωρώ λάθος. Υπάρχει κόσμος που θέλει να χορέψει, να ξεσπάσει, να διασκεδάσει και δεν προλαβαίνει έτσι. Ας χορέψουν όλοι μαζί… Πιστεύω ότι όλοι θα ευχαριστηθούν. Έπαιζα σ’ ένα γάμο στην Ιεράπετρα πέρυσι και χάρηκα πολύ μ’ αυτό που είδα… Ξεκινούσα να παίζω μουσική και έβλεπες τον κόσμο να μαζεύεται -από γύρω γύρω- πάνω στην πίστα, να χορεύουν και να το απολαμβάνουν πραγματικά. Μ’ αρέσει η ιδιομορφία στην παράδοση του κάθε τόπου, αλλά καλό θα ήταν να προσαρμοστούμε στις ανάγκες του σήμερα.