Συνέντευξη | Δημήτρης Νέγκας

0
SHARE

Ένας νέος, ταλαντούχος τραγουδοποιός είναι έτοιμος να δώσει νέα δημιουργική πνοή στην εγχώρια μουσική σκηνή. Ο Δημήτρης Νέγκας είναι ένα ανήσυχο πνεύμα, ένας κλασικός ταξιδευτής και μοντέρνος μελωδός, που συνέλεξε εικόνες, εμπειρίες και βιώματα και τα μετέτρεψε σε τραγούδια και στίχους.

Φέτος ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να χαρίσει σε όλους εμάς την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του και να αφήσει ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στις καρδιές μας.

Ο Χείμαρρος εσωκλείει όλα όσα απρόβλεπτα φέρνει η ζωή, που με «χειμαρρώδεις» ρυθμούς μας παρασύρει σε έναν φαύλο κύκλο και αλλάζει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε, αλλά στο τέλος όλα επανέρχονται στην αρχική τους μορφή. Αυτό που μένει στο τέλος στην επιφάνεια, είναι η αλήθεια. Και στα νέα του τραγούδια ο Δημήτρης Νέγκας, είναι πιο αληθινός από ποτέ.

«Κι όλα αρχίζουν πάλι απ’την αρχή γιατί έτσι κι αλλιώς πρέπει ν΄αρχίσουν»…

1. Πως ξεκίνησε η πορεία σου στη μουσική;

Ξεκίνησα στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού συμμετέχοντας σε συναυλίες τραγουδώντας τραγούδια του Μάνου Λοϊζου και παίζοντας κιθάρα. Αυτό οδήγησε στη συμμετοχή μου σε έναν δίσκο με παιδικά τραγούδια. Στη συνέχεια σπούδασα στο Ιαμβικό και Εθνικό ωδείο. Από την εφηβεία και μετά συμμετείχα σαν τραγουδιστής σε συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων. Στο σχήμα αυτό πειραματίστηκα γράφοντας και εκτελώντας τα πρώτα μου τραγούδια.

2. Μίλησε μου για την νέα σου δισκογραφική δουλειά και πως έγινε όλο αυτό;

Βρέθηκα στην ευτυχή συγκυρία να επικοινωνήσω τη δουλειά μου σε παλιούς φίλους και συνεργάτες που με παρότρυναν να προχωρήσω. Σχεδόν ταυτόχρονα ήρθε και η πρόταση από την 14music με την οποία διαλέξαμε το τραγούδι απο το τελευταίο ανέκδοτο υλικό μου, το “Χείμαρρος”.

3. Από που αντλείς την έμπνευσή σου;

Τα τραγούδια μου είναι βιωματικά. Εμπνέομαι από την υπαρξιακή μου διαδρομή, τα εμπόδια, τις χαρές, τις δυσάρεστες και ευχάριστες εκπλήξεις που επιφυλάσσει η ζωή σε όλους μας.

4. Στη δισκογραφία πως αποφάσισες να μπεις σε μια τόσο δύσκολη εποχή;

Ο καλλιτέχνης υπάρχει μόνο μέσα από το κοινό του. Η επικοινωνία της δουλειάς μας είναι μονόδρομος. Επιπλέον νοιώθω ότι η δυσκολία της εποχής οδηγεί τους δημιουργούς και το κοινό τους σε βαθύτερες καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Θεωρώ ότι η τέχνη που γεννιέται σε δύσκολες εποχές έχει το υψηλότερο καθήκον.

5. Ποια είναι τα δικά σου μουσικά ακούσματα τόσο από την ελληνική όσο και από την διεθνή σκηνή;

Στην Ελλάδα η λεγόμενη “έντεχνη” και ροκ σκηνή που με ελκύει περισσότερο έχει καλλιτέχνες με σημαντικές δημιουργίες χωρίς ημερομηνία λήξης. Στη διεθνή σκηνή soul, blues, rock από κλασσικούς και σύγχρονους δημιουργούς. Επίσης όμως ακούω και άσχετα ήδη μουσικής με αυτά που γράφω όπως jazz και latin jazz.

6. Ποια νομίζεις ότι είναι η σχέση των νέων με τη μουσική σήμερα;

Η μουσική βιομηχανία πασχίζει να κατευθύνει τις προτιμήσεις των νέων και όχι να αφουγκραστεί την καλλιτεχνική τους ασιτία. Γι’ αυτό και όλο και περισσότεροι νέοι ασχολούνται όλο και πιο πολύ με την μουσική, φτιάχνουν μπάντες, συμμετέχουν σε μουσικά portal και αν τους αφήσουμε να διοχετεύσουν τη ζωτική τους ενέργεια θα μας σώσουν απ΄την κακογουστιά και τα μουσικά “φαντάσματα” του παρελθόντος.

7. Ποια είναι η δικιά σου ψυχοθεραπεία;

Κάθε τραγούδι μου είναι ένα ψυχικό αποτύπωμα…η δική μου προσπάθεια να αυτοαναλυθώ. Η καλλιτεχνική ευαισθησία είναι ένα “δώρο” που συνοδεύεται από μεγάλες συναισθηματικές βυθίσεις που εκτονώνω μέσα από την τέχνη μου.

8. Ποια είναι τα επόμενα σου σχέδια;

Να επικοινωνήσω άμεσα κάποια τραγούδια μου που περιμένουν ανάσα ζωής και πιστεύω ότι έχουν λόγο ύπαρξης.

9. Θα μας κάνεις μια ευχή για να κλείσουμε την συνέντευξη μας;

Εύχομαι για όλους μας πολλή ζωή στα χρόνια μας.

Το 1ο single του Δημήτρη Νέγκα με τίτλο «Χείμαρρος» κυκλοφορεί από τηνimage003