Home Συνεντεύξεις Συνέντευξη | Γιώργος Παντερής: Είναι σημαντικό για εμάς τους νέους να γνωρίζουμε...

Συνέντευξη | Γιώργος Παντερής: Είναι σημαντικό για εμάς τους νέους να γνωρίζουμε την παράδοσή μας. Σας το λέω εγώ που δεν θεωρώ τον εαυτό μου παραδοσιακό καλλιτέχνη

0
SHARE

Ο Γιώργος Παντερής γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το Ολυμπιακό Ωδείο Ηρακλείου, όπου ασχολήθηκε με το μαντολίνο και σπούδασε θεωρητικά και σολφέζ. Στη συνέχεια σπούδασε κλασική κιθάρα και μπουζούκι, ενώ από το 1999 μέχρι και σήμερα ασχολείται με το λαούτο και με άλλα νυκτά παραδοσιακά και μη μουσικά όργανα.

Οι Νότιοι άνεμοι είναι το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ του Γιώργου Παντερή σε συνεργασία μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών που τον πλαισιώνουν.

Γιώργο σε καλωσορίζουμε στο Musicpress!

• Θα θέλαμε αρχικά να μας μιλήσεις για τα βήματά σου στο χώρο της μουσικής και για τις δουλειές που έχεις κάνει ως τώρα.

Τα πρώτα μου βήματα στο χώρο έγιναν με κρητικούς καλλιτέχνες σε τοπικά γλέντια. Αργότερα, όταν δημιουργήθηκε το σχήμα, φρόντιζα να επιλέγω χώρους εμφανίσεων που θα μου δινόταν η ευκαιρία να παρουσιάσω μια πιο ολοκληρωμένη παραγωγή (stage,ήχος,φώτα), πράγμα πολύ δύσκολο για τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα όταν προσπαθείς μόνος. Μοιράστηκα την ιδέα με φίλους μουσικούς, που δέχτηκαν με προθυμία να με  βοηθήσουν σε αυτό το μουσικό βήμα. Εκτός του μουσικού προγράμματος έπρεπε να έχω κάποιον ηχολήπτη που να γνωρίζει το πρόγραμμα και να έχει την ευθύνη της ηχητικής κάλυψης. Ο Π. Χατζάρας ( ηχολήπτης) είδε θετικά την ιδέα  και σε συνεργασία μαζί του ολοκληρώσαμε το τεχνικό κομμάτι. Μας έχει φιλοξενήσει δυο φορές το «Τεχνόπολις» στο Ηράκλειο, το πέτρινο θέατρο “Φουρνί” στις Αρχάνες Ηρακλείου, το Principal στην Αλεξανδρούπολη και έχουμε συμμετάσχει ως support με την κ. Γλυκερία στην παραλία στα Μάλια, κ.α. Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου θα βρεθούμε στη σκηνή του «Ρυθμός stage» στην Ηλιούπολη.

• Με ποια αφορμή ή ερέθισμα ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τη μουσική και ποιες οι μουσικές επιρροές σου? 

 Το ερέθισμα μου δόθηκε σε μικρή ηλικία με διάφορους κρητικούς καλλιτέχνες  σε παραδοσιακές εκδηλώσεις. Μου άρεσε το λαούτο, αλλά λόγω μεγέθους, στην ηλικία των οχτώ χρόνων, έπρεπε να ξεκινήσω με μαντολίνο. Στα δεκατρία, αποφοιτώντας από το Ολυμπιακό ωδείο Ηρακλείου, ασχολούμαι  με  την κιθάρα και το μπουζούκι. Εκεί αρχίζω να επηρεάζομαι από την ελληνική μουσική, το 1999 πιάνω το λαούτο στα χέρια μου παράλληλα με αλλά παραδοσιακά μουσικά όργανα.

• Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σου album Νότιοι άνεμοι καθώς και το 1ο single από αυτό «Νησί του νότου»! – πες μας λίγα λόγια γι’ αυτή τη δουλειά και τις συνεργασίες σου σε αυτήν. 

 Το album “Νότιοι Άνεμοι” που μόλις κυκλοφόρησε από την 14 Music, είναι μια μουσική πρόταση, για το πως μπορείς να  σμίξεις  παραδοσιακά όργανα και μη, αρμονικά -κατά τη γνώμη μου. Έχω επιμεληθεί την παραγωγή και την ενορχήστρωση του album. Επίσης, έχω γράψει τη μουσική στα πέντε από τα επτά κομμάτια. Μαζί με τον Φιλάρετο Ανυφαντάκη, που παίζει μπάσο στο σχήμα έχουμε γράψει ακόμη ένα, και το single  “Το Νησί Του Νότου”, που είναι μια μουσική αναφορά στην Κρήτη, είναι στίχοι και μουσική του Γιάννη Ερμή, που παίζει πλήκτρα στο σχήμα. Είμαι πολύ χαρούμενος για τη μουσική μου παρέα, γιατί είναι συνεργάτες αλλά και καλοί φίλοι!

• Ποια είναι τα συναισθήματα σου όταν βρίσκεσαι στη σκηνή?

 Το πρώτο δεκάλεπτο είναι το δύσκολο κομμάτι. Υπάρχει άγχος μέχρι να εγκλιματιστούμε στη σκηνή. Με τη βοήθεια του κόσμου και την ενέργεια που παίρνεις, καταθέτεις αυτά που έχεις μέσα σου… Αυτός είναι και ο σκοπός, να μοιραστείς  τα εσώψυχα σου  με τον κόσμο.

• Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια πολλούς νέους κυρίως ανθρώπους να στρέφονται προς την παράδοση. Πως σχολιάζεις αυτό το γεγονός?

Είναι σημαντικό για εμάς τους νέους να γνωρίζουμε την παράδοσή μας. Σας το λέω εγώ που δεν θεωρώ τον εαυτό μου παραδοσιακό καλλιτέχνη. Όταν ασχολείσαι με τη μουσική, περνάς από πολλά και διαφορετικά μουσικά περιβόλια, ώσπου κάποιο θα σε τραβήξει περισσότερο για να μείνεις… Δεν υπάρχει τέλος σε αυτό το ταξίδι, γιατί συνέχεια ανακαλύπτεις.

• Έχεις απομυθοποιήσει πράγματα στην πορεία της ζωής σου?

Σίγουρα κάποια πράγματα με τη πάροδο του χρόνου τα βλέπεις διαφορετικά. Νομίζω ότι είναι φυσικό επακόλουθο, όχι σε όλους τους τομείς βέβαια.

• Ποια είναι τα τωρινά μουσικά ακούσματά σου?

 Τα τωρινά μουσικά ακούσματά μου είναι κυρίως από την ελληνική μουσική σκηνή, η οποία είναι πλούσια. Ανέκαθεν ήταν, αλλά τώρα νομίζω ένα παραπάνω.

• Με ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς?

Μίλτος Πασχαλίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Χαρούλης, Γιάννης Νικολάου, λόγω του ότι ερμηνεύω τραγούδια τους επί σκηνής.

• Η πηγή έμπνευσης για εσένα ποια είναι?

Πηγή έμπνευσής μου; Δύσκολη ερώτηση… όταν ακούω ένα στίχο και μου αρέσει, μου βγάζει ένα συναίσθημα, μια εικόνα. Αυτό δουλεύω και προσπαθώ να το μεταφέρω στον κόσμο, να μοιραστώ μαζί του αυτό που νιώθω, από τη δίκη μου σκοπιά.

• Συνηθίζεται τα τελευταία να παρουσιάζονται μεμονωμένα τα τραγούδια ενός καλλιτέχνη. Θεωρείς ότι με αυτό τον τρόπο χάνεται η μαγεία του συνόλου που έχει ένας δίσκος?

Καλώς ή κακώς, μόνο ένα κομμάτι από το δίσκο παίρνει την πρωτιά για την πρώτη εικόνα προς τον ακροατή. Άρα παίρνει και πιο  μεγάλη έκταση από τα υπόλοιπα, χωρίς βέβαια αυτό να είναι κανόνας. Παρατηρείται, όμως, αρκετές φορές σε επόμενο χρόνο να βγαίνουν τραγούδια που ενώ κυκλοφορούν καιρό, παίρνουν δύναμη ετεροχρονισμένα, όποτε βρίσκουν και αυτά τη θέση τους δίπλα στο “single” που λέμε.

• Τι έχεις να πείς για το ελληνικό τραγούδι στο πέρασμα των χρόνων?

 Μεγαλώνει και θεριεύει…το ελληνικό τραγούδι είναι πολύπλευρο, δεν έχει τελειωμό. Ακούμε διασκευές πολύ παλιών κομματιών που βγαίνουν στην επιφάνεια και καταλαβαίνεις πόσο ωραία πράγματα έχουν γραφτεί στο παρελθόν. Ψάχνεις και ανακαλύπτεις μουσικούς θησαυρούς και αυτό συνεχίζεται, γιατί έχουμε αξιόλογους δημιουργούς σήμερα,  που θα αφήσουν και αυτοί με τη σειρά τους τροφή για να πάρουν και οι επόμενοι.

• Η σχέση σου με τον χρόνο ποια είναι?

Σίγουρα με το πέρασμα του χρόνου μαθαίνεις, αποκτάς εμπειρίες, γίνεσαι καλύτερος και εξελίσσεσαι κάνοντας τον απολογισμό σου,  χρόνο με το χρόνο, είναι κάτι φυσικό.

• Ποιο πιστεύεις ότι είναι το χαρακτηριστικό που κάνει έναν καλλιτέχνη ιδιαίτερο και τον βοηθάει να ξεχωρίσει?

Κατά τη γνώμη μου, να είναι ο εαυτός του. Και θα σας πω μια κινέζικη παροιμία… “όταν η προετοιμασία, συναντήσει την τύχη, γίνεται επιτυχία”.

• Υπάρχει κάτι που σου δίνει αισιοδοξία για το μέλλον?

Η αισιοδοξία μου για το μέλλον, πηγάζει κατά κύριο λόγο από τα παιδιά μου. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν κοιτάξουμε ψηλά, δεν θα δούμε μέλλον. Στο πέμπτο κομμάτι του album (ταξιδιώτης), οι στίχοι στο ρεφρέν λένε:
“σήκωσε τ’ ανάστημά σου, κοίταξε ψηλά, μπορείς… θα ‘ρθει μέρα να χαράξει. Τι κι αν βράδιασε νωρίς” και ξέρουμε ότι τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια…

• Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σου? Που σε βρίσκουμε αυτήν την περίοδο? Ετοιμάζεις live εμφανίσεις?

Αυτό που είναι τώρα στις προτεραιότητές μου, είναι οι  παρουσιάσεις του album μου. Ξεκινάμε από την Αθήνα, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στο «Ρυθμός Stage» και συνεχίζουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα γίνεται παρουσίαση του album και θα συνεχίζουμε το πρόγραμμα με γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια.

• …και ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του MusicPress?

Θέλω να τους ευχαριστήσω για το χρόνο τους. Επίσης, να μην ξεχνάμε, να βοηθάμε όπου, όπως και όποτε μπορούμε και να έχομε την υγειά μας, να σμίγομε και να τραγουδάμε παρέα!