Συνέντευξη: Αντώνης Βάμβουκας

0

Kαλοσωρίζουμε το Αντώνη Βάμβουκα στο MusicPress. Χρόνια στο χώρο  και με αρκετές εμφανίσεις στο ενεργητικό του ως επίσης και μ’ ένα πλούσιο  βιογραφικό μας παρουσιάζει αυτές τις μέρες νέα τραγούδια του.  Πάμε να  τον γνωρίσουμε.

Καλώς ήρθες Αντώνη κοντά μας.

1. Πες μας λίγα λόγια σε σένα να σε γνωρίσουμε καλύτερα

Καλώς σας βρήκα κατ’ αρχήν και σας ευχαριστώ!

Κατάγομαι απο το Βενί της επαρχίας Μυλοποτάμου του νομού Ρεθύμνου.  Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης.  Τα τελευταία χρόνια κατοικώ στην πόλη μου, το Ρέθυμνο.  Απο μικρό παιδί τραγουδούσα, χόρευα και έπαιζα με πλαστικά παιχνίδια-όργανα.   Γενικά φαινόταν οτι έχω κλίση προς τη μουσική.  Ήταν αυτό που μου κέντριζε το   ενδιαφέρον απο οτιδήποτε άλλο.

2. Πότε ξεκίνησες στο χώρο επαγγελματικά και σε ποια ηλικία ένοιωσες ότι η μουσική είναι ο δρόμος που θέλεις ν’ακολουθήσεις?

Γύρω στα 20 μου χρόνια ξεκίνησα επαγγελματικά με εμφανίσεις σε νυχτερινά μαγαζιά και στα 22 μου μετά απο τις μουσικές μου σπουδές άρχισα πλέον να διδάσκω κιθάρα σε ιδιωτικό χώρο, στο μουσικό σχολείο και σε ωδεία της πόλης. Απο το σχολείο κατάλαβα οτι η μουσική είναι η ζωή μου. Γι’ αυτό και πήγα στο μουσικό γυμνάσιο-λύκειο Ρεθύμνου απ’ όπου αποφοίτησα. Αυτό που με συνγκλόνησε περισσότερο όμως ήταν όταν στα μου 16 χρόνια κυκλοφορήσαμε με το συγκρότημα Νυχτοβάτες τον δίσκο Το όνειρο στην Κρήτη. Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε όλη την Κρήτη και σε μερικά καταστήματα στην Αθήνα. Ήταν κάτι ονειρικό. Ο Στέλιος, η Βάσω, η Λένα , ο Μιχάλης και γω. Είμασταν παιδιά!  Κι όμως είχαμε τεράστια αποδοχή απο τον κόσμο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια συνέντευξη μας στην ΕΡΑ Χανίων…  Συναυλίες με πληθώρα κόσμου και να ξέρουν όλοι τα τραγούδια μας.

Αυτό κράτησε 2 χρόνια περίπου. Μετά τη μεγάλη μας συναυλία το 1997 στη Φορτέτζα στο Ρέθυμνο το συγκρότημα έφτασε στο τέλος του. Απο το 2000 και μετά ανέλαβα εγώ προσωπικά την επανίδρυση του γκρούπ με καινούργια μορφή, νέα μέλη και σχήμα. Το συγκρότημα διαλυόταν και επανερχόταν απο τότε μέχι και σήμερα. Φέτος κυκλοφόρησα τον προσωπικό μου δίσκο Μια σιωπή   βασισμένο σε τραγούδια των Νυχτοβατών.

3. Κυκλοφορείς νέα τραγούδια αυτό το διάστημα, πως αισθάνεσαι γι’ αυτό?

Το ότι κυκλοφορώ νέα τραγούδια το αισθάνομαι σαν χρέος μου προς τον κόσμο. Είναι μια ηθική ικανοποίηση να ξέρω οτι κάποιοι ακούν τα τραγούδια μου. Και είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν αντιλαμβάνομαι ότι τα αποδέχονται.  Τα τραγούδια μου είναι το “εγώ μου”.   Όταν τα μοιράζομαι με τον κόσμο αισθάνομαι οτι γίνομαι ένα μαζί του!

4. Αντώνη τι διαφορά έχει το κοινό της Κρήτης από το κοινό άλλων περιοχών της Ελλάδος?

Το κοινό στην Κρήτη έχει την εξής ιδιαιτερότητα: Λόγω της πολύ πηγαίας και μακραίωνης κρητικής παράδοσης-μουσικής είναι συνδεδεμένο μ΄αυτήν. Γενιές και γενιές μεγαλώνουν με αυτή την παράδοση. Εδώ ο κόσμος θεωρεί την κρητική παράδοση και μουσική σαν πρώτη προτεραιότητα και μετά τη λαική και τα υπόλοιπα μουσικά είδη. Βέβαια υπάρχει και κόσμος που ακούει και άλλα είδη μουσικής αλλάαποτελεί τη μειοψηφία. Ίσως στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας (δεν αναφέρομαι στη Αθήνα και Θεσσαλονίκη- το θεωρώ δεδομένο),  να ακούν περισσότερη ροκ και έντεχνη μουσική.

5. Πιστεύεις ότι η Κρήτη σε βοηθάει στο έργο σου?

Νομίζω οτι όπου και να μένει κανείς, αν αγαπά αυτό που κάνει και το εκφράζει σωστά και αβίαστα πετυχαίνει. Δε μπορώ να ισχυριστώ ότι η Κρήτη αποτελεί ανασταλτικο παράγοντα στα σχέδια μου επειδή ο κόσμος ακούει κρητική, ή λαικη μουσική. Νομίζω κατ’ αρχήν οτι η μουσική μου απευθύνεται στο ευρύ κοινό και σε όλες τις ηλικίες. Η καλή μουσική είναι το ίδιο όμορφη σε οποιαδήποτε μορφή!

6. Αν ήταν να επιλέξεις μια άλλη περιοχή να εργαστείς ποια θα ήταν και γιατί?

Πολλές περιοχές μου αρέσουν πολύ. Μια απ’ αυτές είναι και όμορφη Θεσσαλονίκη μας. Πιστεύω οτι ταιριάζει πολύ στη νοοτροπία και στην ιδιοσυγκρασία μου σαν άνθρωπο.

7. Τι καλό μας επιφυλάσσεις για το μέλλον?

Σύντομα σχεδιάζουμε με την μπάντα μου αρκετές εμφανίσεις. Μέσα στο 2014 επίσης θα υπάρξει νέος δίσκος, τον οποίο ήδη έχω αρχίσει να επεξεργάζομαι.

8. Τραγούδια και μουσική είναι μόνο δικά σου?

Τα τραγούδια μας έχουν σαν βασικό πυρήνα το συγκρότημα Νυχτοβάτες  και όχι μόνο. Στίχους και μουσική σ’ αυτά τα τραγούδια έχει γράψει ο Στέλιος Καλογεράκης και εγώ.   Ο Στέλιος ήταν παλιό μέλος των Νυχτοβατών, όπως και ο Μιχάλης Σταράκης, ο οποίος έχει γράψει στίχους σε αρκετά τραγούδια μου.  Πολύ συχνά δέχομαι προτάσεις απο έλληνες κι όχι μόνο στιχουργούς και φυσικά μελοποιώ τα έργα τους και τα ερμηνεύω εάν ταιριάζουν στο ύφος μας φυσικά.

9. Μοιράσου μαζί μας ένα όνειρο σου ή ένα στόχο σου.

Στόχος και όνειρο παραμένει απο πολύ μικρή ηλικία να έχω το συγκρότημα μου και να παίζουμε μουσική μας για να κάνουμε τον κόσμο χαρούμενο!  Η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της, έχει χρέος να κάνει καλύτερη και ευτυχέστερη την κοινωνία. Ιδίως η μουσική.

10. Που μπορούμε να σε απολαύσουμε live αυτό το διάστημα?

Κάθε Παρασκεύη στις 22.30 εμφανίζομαι ζωντανά μαζί με το συνεργάτη μου Φάνη Λουρανδάκη στο cafe-bar Guru στην παραλία Ρεθύμνου με έντεχνο, κινηματογραφικό, jazz, ρετρό και rock πρόγραμμα, όπως χαρακτηριστικά το περιγράφουμε στην αφίσα μας  “με ζωντανή μουσική απο το αγαπημένο σας jukebox”.

Αντώνη σ΄ ευχαριστούμε που ήσουνα μαζί μας, ευχόμαστε κάθε επιτυχία και σίγουρα θα σε απολαύσουμε και σε κάποιο live σου.

Σας ευχαριστώ θερμά! Εύχομαι κάθε επιτυχία και σε σας και θα χαρώ πολύ να σας δω σε κάποια εμφάνισή μας!

Previous articleEurovision 2014: Οι υποψήφιοι της ελληνικής συμμετοχής
Next articleVideo: Θάνος Πετρέλης – Τελειώσαμε