Home Συνεντεύξεις Μαύρη Ζάχαρη | Συνέντευξη

Μαύρη Ζάχαρη | Συνέντευξη

0
SHARE

Με συντροφιά κάποια ανακατωμένα χαρτιά με σημειώσεις, ένα iPod με πρόχειρες ηχογραφήσεις και τη «μαύρη χήρα» αγκαλιά, ο Αχιλλέας αναζητά φίλους για να περάσουν όμορφες, δημιουργικές στιγμές, φτιάχνοντας, εξελίσσοντας και ολοκληρώνοντας αυτές τις πρώτες σκέψεις-τραγούδια. Κάπου εκεί εμφανίζεται ο Αλέξανδρος, μετά από μια συνάντησή τους για την αγοροπωλησία ενός μπάσου, που όπως αποδεικνύεται ήταν μοιραία, με αποτέλεσμα να γίνει μέλος της μπάντας αλλά και να οδηγήσει κατ’ επέκταση σε μια φιλία που μετράει πλέον χρόνια. Έπειτα, εισέρχεται στην ομάδα ο Γιώργος για να δώσει ρυθμό στο σχήμα με τα σετ τυμπάνων του, που αφήνουν χώρο ίσα-ίσα να περάσει κάποιος στο στούντιο. Η παρουσία μια γυναικείας φωνής θεωρείται «απαραίτητη» κι έτσι μετά από αναζήτηση, βρίσκεται στο πρόσωπο της Κρίστυ, της φωνής που έδεσε ακριβώς στη μουσική του σχήματος. Οι στίχοι ελληνικοί και αγγλικοί. Οι μουσικές επιρροές του καθενός, πολλές και διαφορετικές. Το πάντρεμα έγινε κι η «γλυκιά» ιστορία γράφει τις πρώτες λέξεις…

1. Αρχικά θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για το ξεκίνημα σας πώς γνωριστήκατε;

Τυχαία, από αγγελίες, από συστάσεις μέσω κοινών γνωστών, με διάφορους τρόπους για να μην υπάρχει μονοτονία. Έτσι, αντίθετα με τις περισσότερες περιπτώσεις συγκροτημάτων, εμείς γίναμε φίλοι στην πορεία, μέσα από «παιξίματα», ώρες δημιουργίας και προσωπικών «τριβών».

2. Τι είναι αυτό που όριζε εξ αρχής την Μαύρη Ζάχαρη και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

Αυτό που όριζε και ορίζει ακόμα τη Μαύρη Ζάχαρη είναι η ανάγκη για δημιουργία και η αγάπη της ομάδας για τη μουσική. Απ’ το πρώτο λεπτό ήταν αποφασισμένο ότι δεν πρόκειται να δούμε το μέλλον της σαν cover band. Δεν υποτιμούμαι κανένα τραγούδι, άλλωστε στα live μας παίζουμε αρκετές διασκευές, όμως η ανάγκη της δημιουργίας της ομάδας ήταν για να δουλευτούν δικά μας κομμάτια που υπάρχουν στα συρτάρια …και είναι πολλά.
Το χαρακτηριστικό της είναι ότι είναι «πολυπολιτισμική». Αν αναλογιστείς ότι οι προτιμήσεις και τα ακούσματα ξεκινούν από Μάνο Χατζιδάκι και φτάνουν ως τους Slayer με όλα τα ενδιάμεσα «στάδια», αλλά και ακούσματα κλασσικής μουσικής αλλά και ρεμπέτικου, μπορείς να πεις ναι… είναι πολυπολιτισμική. Αυτό όμως στην πορεία της δουλειάς των κομματιών βγάζει όμορφα αποτελέσματα που θα δούμε και θ’ ακούσουμε στο μέλλον.

3. Θα ήθελα να μου πείτε για τα πρώτα σας τραγούδια με τίτλο «Είμαι καλά» και «Θα με χάσεις»,μπορείτε να μας τα συστήσετε;

Το ένα τραγούδι (θα με χάσεις) είναι αυτοβιογραφικό, με πιο απλό λόγο και εξιστορεί κάτι το οποίο έχει συμβεί σε πολλούς από εμάς. Ντύθηκε με μια μουσική, λίγο-πολύ, με ένα συνδυασμό rock, blues, funk, που είναι κι απ’ τις κύριες επιρροές του Αχιλλέα.
Το άλλο (Είμαι καλά) είναι σα γροθιά στο στομάχι, καθώς περιγράφει ως ένα σημείο τη σημερινή κατάσταση αν και θα μπορούσε να είναι διαχρονικό. Πάντα έτσι ήταν και θα είναι τα πράγματα. Όποιος το ακούσει πιστεύω ότι θα συμφωνήσει. Μουσικά και πάλι υπάρχουν επιρροές απ’ το αγγλόφωνο ροκ της δεκαετίας του 70.

4. Πώς περιγράφεται την μουσική που παίζετε;

Είναι νωρίς ακόμα, αφού έχουν δημοσιοποιηθεί μόνο δύο τραγούδια. Το αφήνουμε ανοιχτό το θέμα, δεν υπάρχουν όρια, θα μας πάει από μόνη της, θα μας ταξιδέψει και θα μας οδηγήσει η ίδια η μουσική.

5. Θα πειραματιζόσασταν σε διαφορετικό είδος μουσικής;

Ναι, η μουσική είναι μία και δεν υπάρχουν όρια. Σίγουρα ο καθένας μεμονωμένα έχει προτίμηση σε κάποια είδη μουσικής αλλά δε θα κολλήσουμε κάπου. Με τις επιρροές του ο καθένας θα συμβάλει στο να δημιουργήσουμε όμορφα πράγματα. Το ίδιο θα κάνουμε και με τους στίχους. Προς το παρόν έχουμε ελληνικούς αλλά δουλεύονται ήδη κάποια κομμάτια και με αγγλικό στίχο. Δε θεωρούμε κάτι δεσμευτικό. Σίγουρα υπάρχουν έντονες επιρροές από rock, blues, funk και άλλα είδη, όμως το rock αυτό ακριβώς δεν είναι; ανοιχτό μυαλό…

6. Ως γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης, ποια στοιχεία αγαπάτε περισσότερο σε αυτήν και τι σας ελκύει στην Αθήνα;

Στη Θεσσαλονίκη αγαπάμε Περισσότερο αυτόν τον «μποέμικο αέρα» που αν και μεγαλώνει η πόλη, ακόμα υπάρχει, τον αισθάνεσαι. Αγαπάμε τη χαλαρότητα και την αμεσότητα, τον «κερδισμένο χρόνο». Σε παίρνει ένα φίλος τηλέφωνο και σε ένα εικοσάλεπτο ήδη ακούς το πρώτο «στην υγειά μας» στο τσιπουράδικο, έχεις βρεθεί, έχουν όλα σερβιριστεί κι έχεις φορέσει εκείνο το γνωστό χαμόγελο. Στην Αθήνα πάντα θα μας ελκύει η μεγάλη ποικιλία νυχτερινής ζωής και οι πολλοί -και πολύ- καλοί μας φίλοι.

7. Ποιες είναι κάποιες εμπειρίες που θυμάστε χαρακτηριστικά ότι σας ένωσαν περισσότερο και σας έκαναν ακόμη πιο δυνατούς μέσα απο αυτό;

Αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη γι αυτό που κάνουμε και οι ώρες που δημιουργούμε κλεισμένοι στο στούντιο. Η αλληλο-συμπλήρωση, οι ιδέες. Πέρα απ’ αυτό μας ενώνουν οι μπύρες που πίνουμε σε στιγμές χαλάρωσης και άφθονου γέλιου. Δυνατοί είμαστε γιατί εκτός του ότι αυτή η ομάδα είναι σχετικά νεοσύστατη, όλοι είμαστε χρόνια στο χώρο και γνωρίζουμε τι γίνεται, ξέρουμε τι θα συναντήσουμε… Τη μεγαλύτερη δύναμη βέβαια μας τη δίνει η «δύναμη της ομάδας». Η συνύπαρξη προϋποθέτει υποχωρήσεις όμως είναι κι ένα στήριγμα σε δύσκολες στιγμές.

8. Από που μπορούμε να μαθaίνουμε τα νέα σας;

Αυτή τη στιγμή, ακόμα, απ’ τη σελίδα μας στο facebook αν και υπάρχει στο πρόγραμμα το να δημιουργήσουμε τη δική μας ιστοσελίδα. Εκεί προς το παρόν δημοσιεύουμε ό,τι νεότερο έχουμε, εμφανίσεις, συνεντεύξεις, υλικό από τις εμφανίσεις… Επίσης έχουμε και ένα κανάλι στο youtube απ’ το οποίο δημοσιεύουμε τα καινούρια κομμάτια.
Facebook
,  Youtube

9. Στα άμεσα σχέδια σας τι έχετε;

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων live εμφανίσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στη Μαύρη Τρύπα και στο Club του Μύλου, το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε κάποια νέα κομμάτια και θα ξαναμπούμε στο στούντιο για ηχογραφήσεις. Αναλόγως πως θα πάει, θα ηχογραφήσουμε 2-4 κομμάτια.
Λέμε επιτυχημένων live, γιατί είχαμε την «τύχη» να παίζουμε σε μεγάλους και γεμάτους χώρους και να εισπράξουμε απλόχερα την αγάπη του κόσμου, πράγμα που σίγουρα μας «ανέβασε».
Ηχογραφήσεις λοιπόν κι αμέσως μετά, «θα τα πούμε» κάπου εκεί έξω…
Ευχαριστούμε και σας αφήνουμε με τις πιο «γλυκές» ευχές. Γλυκιές σαν «Μαύρη Ζάχαρη».