Μέτοικοι | Συνέντευξη

0
SHARE

Οι Μέτοικοι ξεκίνησαν  στα τέλη του 2012  να παίζουν μουσική σε διάφορους χώρους της περιοχής τους με επιθυμία και στόχο να εκφραστούν μέσα από δικά τους τραγούδια.

Οι μουσικές καταβολές των Μετοίκων καλύπτουν ευρύ φάσμα της ελληνικής μουσικής. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει μεγάλους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς καθώς και νεότερους σημαντικούς καλλιτέχνες δίνοντας έμφαση σε δικές τους ενορχηστρώσεις και διασκευές γνωστών τραγουδιών. Έχουν εμφανιστεί σε πολλούς χώρους στην Αιτ/νία και γενικά στην επαρχία αλλά και σε σημαντικές μουσικές σκηνές της Αθήνας (Γυάλινο μουσικό θέατρο, Αρχιτεκτονική).

1. Kατ’ αρχάς να σας γνωρίσουμε, ποιοι είναι οι Μέτοικοι;

Οι Μέτοικοι αποτελούνται από τους : Κων\ νο Πλακίδα [σύνθεση, κιθάρα, ερμηνεία], Γιώργο Καλόκληρο [κρουστά], Γιώργο Μεταξά [ηλεκτρική κιθάρα, φλογέρα] και Ευτυχία Σκεύη [στίχοι, ερμηνεία].

2. Πώς ξεκίνησε ο καθένας σας να ασχολείται με την μουσική;

Ο Κων\νος Πλακίδας ασχολήθηκε αρχικά με το μπουζούκι ως αυτοδίδακτος μουσικός. Αργότερα μελέτησε σε ωδείο τόσο πιάνο όσο και κιθάρα αλλά και σπούδασε Μουσική Κινηματογράφου. Ο Γιώργος Καλόκληρος ξεκίνησε επίσης ως αυτοδίδακτος με πάθος για το ρυθμό και μετέπειτα φοίτησε σε ωδείο. Ο Γιώργος Μεταξάς από μαθητής σε Μουσικό Γυμνάσιο σήμερα είναι σπουδαστής ΙΕΚ ηχοληψίας και παίζει ηλεκτρική κιθάρα. Τέλος η Ευτυχία Σκεύη φιλόλογος με αγάπη για το λόγο και τη μουσική ξεκίνησε να τραγουδάει από μικρή ως αυτοδίδακτη.

3. Πώς δημιουργήθηκαν οι Μέτοικοι; Ποιος είχε την ιδέα και πόσο εύκολα δέσατε μεταξύ σας;

Ο Κ. Πλακίδας και ο Γ. Καλόκληρος, παιδικοί φίλοι, θέλησαν να εκφραστούν μέσα από ένα μουσικό σχήμα. Στην παρέα προστέθηκε ο Γ. Μεταξάς ως ’’νέο αίμα’’ κι αργότερα η Ε. Σκεύη. Το δέσιμο προϋπήρχε του συγκροτήματος καθώς είμαστε από τα ίδια μέρη και διατηρούμε δεσμούς φιλίας μεταξύ μας.

4. Πρόσφατα μας παρουσιάσατε το νέο σας τραγούδι το ‘’Παραδοσιακό’’  που το ερμηνεύει μοναδικά η Αρετή Κετιμέ, πείτε μας λίγα λόγια για την συνεργασία αυτή;

Η Αρετή Κετιμέ μας τίμησε με την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ερμηνεύοντας το ‘’Παραδοσιακο’’. Από τη στιγμή που γράψαμε το συγκεκριμένο τραγούδι ήμαστε σίγουροι πως έπρεπε να ειπωθεί από εκείνη και λόγω της σχέσης της με την παραδοσιακή μουσική και λόγω του ήθους της και βεβαίως λόγω της εξαιρετικής φωνής της. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Η συνεργασία μας με την Αρετή ήταν και παραμένει άψογη και την ευχαριστούμε.

5. Πως αισθάνεστε για την κυκλοφορία αυτή;

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το τραγούδι μας κυκλοφορεί πλέον και παίζεται στα ραδιόφωνα και μάλιστα με τη φωνή της Αρετής Κετιμέ.

6. Ετοιμάζετε και νέα τραγούδια; Άλλες συμμετοχές;

Διαθέτουμε αρκετό υλικό, πολλά τραγούδια μας περιμένουν να βρουν το δρόμο τους. Όσον αφορά στις συνεργασίες, εκτός από την Αρετή Κετιμέ που θα ερμηνεύσει ένα ακόμα τραγούδι πέρα από το ‘’Παραδοσιακό’’,  είμαστε ευτυχείς και περήφανοι για τη συνεργασία μας με τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος χάρισε τη φωνή του σε ένα τραγούδι μας.

7. Να περιμένουμε και μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά σύντομα;

Πιστεύουμε στα ολοκληρωμένα δισκογραφικά έργα και ευελπιστούμε να παρουσιάσουμε το δικό μας έργο-δίσκο ως το φθινόπωρο του 2017.

8.Τι ρόλο έχει η αυτοκριτική στη ζωή και τη δουλειά σας; Είστε αυστηροί;

Και η αυτοκριτική και η αυστηρότητα αποτελούν για μας ζητούμενα και μέσα ώστε το αποτέλεσμα της δουλειάς μας να είναι άρτιο και άξιο λόγου.

9. Πόσο εύκολο είναι να υπάρχει σύμπνοια απόψεων σε ένα συγκρότημα;

Δεν είναι καθόλου εύκολο να υπάρχει σύμπνοια απόψεων σε ένα συγκρότημα εφόσον ο καθένας έχει την άποψη, την προσωπικότητα και τις ιδιαιτερότητές του. Προσπαθούμε λοιπόν να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και να αναζητούμε κοινούς τόπους ώστε να αποφασίζουμε από κοινού για κάθε μας βήμα.

10. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας ως σήμερα;

Στο χώρο της μουσικής δεν υπάρχει μία πιο δύσκολη στιγμή, υπάρχουν πολλές .Και η δυσκολία αυτή αφορά σε πολλές πτυχές, από οικονομικής έως και υπαρξιακής φύσεως. Βέβαια η αγάπη μας για τη μουσική και τη δημιουργία υποσκελίζει τα εμπόδια και τις όποιες δυσκολίες και … προχωράμε.

11. Έχετε προγραμματίσει κάποιες εμφανίσεις;

Είμαστε προς το παρόν στο στάδιο της προετοιμασίας εν όψει του νέου υλικού και αναμένονται εμφανίσεις μας κυρίως στη Δυτική Ελλάδα απ΄ όπου καταγόμαστε [Μεσολόγγι]. Ελπίζουμε μετά από την παρουσίαση του πρώτου  δείγματος  γραφής μας, δηλαδή το ‘’Παραδοσιακό’’,  να εμφανιστούμε και σε περισσότερα μέρη ανά την Ελλάδα.

Σας ευχαριστούμε για την όμορφη συνέντευξη.