Ευριπίδης Μπέκος «Eίμαι της άποψης ότι δεν υπάρχει εμπορικό και ποιοτικό, αντιθέτως υπάρχει ειλικρινές και φτιαχτό»

0
SHARE

Ο Ευριπίδης Μπέκος έχει συνθέσει σύγχρονη μουσική δωματίου και επίσης ορχηστρική και κινηματογραφική μουσική καθώς και τραγούδια.

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2012 άπό το 6ο Εργαστήρι Σύγχρονης μουσικής Μ.Μ.Θ., από την Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης το 2014, την Μαθητική Συμφωνική ορχήστρα του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας και από άλλους χώρους που προάγουν τον πολιτισμό. Έχει συνθέσει και ενορχηστρώσει τη μουσική στο Των Αγγέλων το Κρασί το 2006, ενώ το 2010, το έργο του Ηώς απέσπασε το 2ο βραβείο στον διαγωνισμό Σύνθεσης και Ποιητικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

Από τις αρχές του 2015 ξεκίνησε την παρουσίαση του έργου του με τίτλο Έλξεις που αποτελεί μια γεφύρωση της λαϊκής – κοσμικής παράδοσης.

 • Ευριπίδη καλώς ήρθες, λίγα λόγια να σε γνωρίσουμε.

Γεννήθηκα στη Λάρισα το 1991, αγαπώ τη μουσική, τη δημιουργία της, και την επικοινωνία μέσω αυτής, σπουδάζω τη μουσική και αυτό είναι κάτι που γίνεται νομίζω εφ’ όρου ζωής. Λίγο καιρό πριν κυκλοφόρησε η τελευταία μου δισκογραφική δουλειά με τίτλο “O Tempora! O Mores!”

 • Ας περάσουμε στον νέο σου δίσκο, O Tempora! Mores’!… μια εκπληκτική νέα δουλειά. Μίλησε μας λίγο γι αυτό.

Το album αυτό είναι η τρίτη κατά σειρά δισκογραφική δουλειά ευρείας κυκλοφορίας, έχουμε την τύχη και την τιμή να συνεργαζόμαστε για άλλη μια φορά με πολύ αξιόλογους ερμηνευτές και μουσικούς. Η παραγωγή είναι της δικής μας εταιρίας ΗΩΣ, η έκδοση της Αυλός και η διανομή γίνεται από την Minos – Emi.

 • Πόσα τραγούδια περιέχει;

Περιέχει δέκα τραγούδια, κάποια από αυτά γραμμένα πρόσφατα και κάποια γραμμένα χρόνια πριν, τραγούδια που το καθένα έχει και μια δική του ιστορία να διηγηθεί, τραγούδια που όσο ετερόκλητα και αν είναι μεταξύ τους συνδέονται με πολύ ισχυρούς δεσμούς μουσικής, στιχουργικής και στιλιστικής πρόθεσης.

 • Είναι μια δουλειά που σ εκφράζει;

Αναμφίβολα! Είναι πολύ σημαντικό πιστεύω όταν κάποιος εκθέτει τη σκέψη του δημοσίως είτε πρόκειται για δίσκο, συναυλία κλπ, να έχει ξεκαθαρίσει μέσα του το τί σημαίνει για τον ίδιο η δουλειά του. Είναι λοιπόν το album αυτό αποτέλεσμα μιας βαθειάς ανάγκης για αναζήτηση της ουσίας του τραγουδιού δια μέσου μιας τάσης να ξεπεραστούν όποια τυχόν αυστηρά όρια στιλιστικά και αισθητικά.

 • Είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου όταν δημιουργείς;

Ναι σίγουρα, είναι δύσκολο όταν δημιουργεί κανείς το οτιδήποτε να είναι αντικειμενικός μ’ αυτό που παράγει καθώς είναι απορροφημένος στη στιγμή εκείνη. Έπειτα όμως, και εκεί είναι που έρχεται η αυστηρότητα αν θέλετε, και αφού περάσει ένα μικρό διάστημα και μπορέσει να αποστασιοποιηθεί λίγο από το δημιούργημά του πρέπει να είναι σε θέση να τροποποιήσει, να διαγράψει ή να αναδιαμορφώσει αυτό που έχει χαράξει. Και αυτό είναι μια διαδικασία που πρέπει να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές!

 • Έχεις κάνει αρκετές και μεγάλες συνεργασίες. Ποια ήταν αυτή που σου άρεσε περισσότερο και ποια σε δυσκόλεψε περισσότερο;

Δεν μπορώ να διαχωρίσω κάποια συγκεκριμένη για να είμαι ειλικρινής! Είχα την χαρά και την τιμή να συνεργαστώ με πολύ σημαντικούς ανθρώπους από νωρίς και όλα όσα έχω εισπράξει είναι μόνο θετικά, πράγματα τα οποία μου έδωσαν τη δύναμη και τη θέληση να εργαστώ ακόμα πιο σκληρά πάνω σ’ αυτό που αγαπώ.

 • Αναρωτιέμαι… ποια είναι η δική σου άποψη σχετικά με την τάση που έχουμε ως χώρα να διαχωρίζουμε τους καλλιτέχνες σε ποιοτικούς και εμπορικούς.

Αυτό δεν ισχύει, κάθε τι που κυκλοφορεί είναι εμπορικό. Θέλω να πω ότι από τη στιγμή που πωλείται κάτι είναι εμπορικό προϊόν! Οι ταμπέλες είναι κάτι εντελώς φτιαχτό από τις εταιρείες και τα δισκοπωλεία ώστε να κατηγοριοποιούνται οι μουσικές και να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των διαφόρων target groups. Εγώ διαφωνώ μ’ αυτό, είμαι της άποψης ότι δεν υπάρχει εμπορικό και ποιοτικό, αντιθέτως υπάρχει ειλικρινές και φτιαχτό! Ανεξάρτητα από είδος, ανεξάρτητα από αισθητική. Παντού υπάρχουν και καλά και κακά πράγματα και ο ακροατής είτε το συνειδητοποιεί είτε όχι, συγκινείται ουσιαστικά μονάχα όταν κάτι αποτυπώνει μια αλήθεια και όχι όταν κάτι έχει προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης.

 • Πες μου ένα τραγούδι που ακούσατε τελευταία και σου έκανε εντύπωση;

Δεν μπορώ να διαχωρίσω κάτι συγκεκριμένο μιας και τα ακούσματά μου είναι πολυποίκιλα δηλαδή δεν έχω ούτε κάποιον αποκλειστικά αγαπημένο καλλιτέχνη ούτε και είδος. Προσπαθώ να ακούω πολλή και διαφορετική μουσική και συνήθως δε με συγκινεί πχ ένα τραγούδι ολόκληρο αλλά ίσως κάποια φράση, κάποια συγκεκριμένη μελωδία ή ένα ηχητικό τοπίο.

 • Θέλω και λίγα λόγια για τις προηγούμενες κυκλοφορίες σου

Όπως αναφέρθηκε και πριν ο δίσκος O Tempora! O Mores! είναι ο τρίτος δίσκος ευρείας κυκλοφορίας και έχουν προηγηθεί το Περί Μπάζων και Λοιπών Απορριμμάτων το 2008 με συμμετοχή και του Δημήτρη Ζερβουδάκη, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Γιάννη Ζουγανέλη και το Quark το 2012 με συμμετοχές των Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Διονύση Τσακνή, Ψαραντώνη, Θοδωρή Κοτονιά, Έλσας Μουρατίδου και Καλλιόπης Βέττα.

 • Υπάρχει κάτι που θ’ άλλαζες σε σένα;

Αρκετά πράγματα, αλλά για να μπορέσω ουσιαστικά να απαντήσω θα πρέπει να γνωρίζω πολύ καλά τι είμαι πρώτα για να μπορέσω εκ των υστέρων να κρίνω και να δω εάν θα άλλαζα κάτι. Η αναζήτηση όμως της ουσίας μας είναι κάτι που διαρκεί μια ολόκληρη ζωή και πιστεύω πως είναι ακόμα νωρίς για να δώσω μια τέτοια απάντηση!

 • Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να μου πεις μελλοντικά σχέδια;

Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για τη φιλοξενία σας! Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται ένας δίσκος καθαρά ορχηστρικής μουσικής και κάποιες ζωντανές εμφανίσεις για την παρουσίαση του δίσκου που θα ανακοινωθούν εν καιρώ.