Ελευθερία Πάτση “Δεν έχω λόγια” | Νέο τραγούδι

0
SHARE

Το «Δεν έχω λόγια» γράφτηκε για όλα αυτά που γίνονται μια μικρή μπαλίτσα μέσα στο στήθος, για όλα αυτά που δεν έχουμε λόγια να τα πούμε.

Όπως το φανταζόμασταν, εμείς οι δημιουργοί του, χρειαζόταν απαραιτήτως μια γυναικεία φωνή συγκινητική και συγκινημένη, χωρίς πολλά πολλά, με φυλαγμένη τη λαϊκότητα και το αίσθημα ενός παλιού κόσμου που παραμένει παρών και παλλόμενος. Ιδού λοιπόν η Ελευθερία Πάτση από τη Θεσσαλονίκη, δεινή ποδηλάτισσα, με αδυναμία στο γεμιστό σοκολατένιοτσουρέκι, γήινη, αφοπλιστικά άμεση κι εξόχως τρυφερή με τα μικρά δράματα που πάνω τους σκοντάφτουν οι ζωές μας στην πόλη. Η συγγένειά της με τις εξαίσιες τραγουδίστριες του παρελθόντος, ορατή.  Ο διάλογός της με το έντεχνο και το παραδοσιακό τραγούδι, ανοιχτός.

Πρόκειται όντως για μια ενδιαφέρουσα πολυσυλλεκτική ερμηνεύτρια με το χάρισμα να αντιλαμβάνεται κάθε μια λέξη απ’ αυτές που τραγουδάει. Το «Δεν έχω λόγια» είναι μια στιγμή στην Αθήνα, μια νύχτα στη Θεσσαλονίκη, ένα στιγμιότυπο από μια τυχαία συνάντηση προσώπων που ερωτεύτηκαν πολύ και δεν ταξίδεψαν πουθενά. Ντύθηκε με τους στίχους που έγραψα και με τη μουσική του Βαγγέλη Τούντα, που εμπνεύστηκε μια μελωδία με χάλκινα πνευστά να αντηχεί από τα Βαλκάνια στη μέση της πόλης. Η καινούργια αυτή περιπέτεια είναι για μένα τόσο πολύτιμη, όσο και το παλιό μου όνειρο της καλλιτεχνικής επιμέλειας και διεύθυνσης παραγωγής, πέρα από τη στιχουργική ιδιότητά μου.Και κάπως έτσι, κάπου εδώ, αρχίζουν τα σούρτα φέρτα Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Καλή μας αρχή, καλή σας ακρόαση

Μυρτώ Κοντοβά
Ιούνιος 2017

Λίγα λόγια για την Ελευθερία Πάτση

H Ελευθερία Πάτση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Στην ηλικία των 9 ετών άρχισε τις σπουδές της στην κλασική κιθάρα και στη συνέχεια πήρε πτυχίο αρμονίας, αντίστιξης και ενορχήστρωσης – ενοργάνωσης.

Από το 1997 εμφανίζεται σε πολυσύχναστες μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης. Το 2005 φέρνει την συνεργασία σταθμό με τη Βίκυ Μοσχολιού.

Το 2010 σχηματίζει το δικό της μουσικό σχήμα. Tην ίδια περίοδο με τον Δημήτρη Οικονομίδη διασκευάζουν το κομμάτι ‘‘Ροζ γραβάτα” (στίχοι- μουσική Σταμάτης Κραουνάκης) κάνοντας το πρώτο τους βήμα στο ραδιοφωνικό ακροατήριο.

Το 2011-2012 συνεργάζεται επί σκηνής με τον Σταμάτη Κραουνάκη στην παράσταση ”55”, η οποία ταξιδεύει σε όλη την Βόρεια Ελλάδα με κορύφωση το φινάλε της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2012.

Το 2012 συμμετέχει στην παιδική μουσικο-χορευτικo-θεατρική παράσταση “Ένα σπίτι παραμύθια” σε κείμενο Λίνας Νικολακόπουλου, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία – χορογραφία Τατιάνας Μύρκου. Η Ελευθερία ηγήθηκε της καλλιτεχνικής ομάδας και εμφανίστηκε ως τραγουδίστρια- μουσικός ενώ πρωταγωνίστησε και στο θεατρικό κομμάτι της παράστασης.

Το 2013 ξανασυναντήθηκε με τον Σταμάτη Κραουνάκη για έναν αριθμό παραστάσεων σε μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης .

Είναι Υδροχόος με ωροσκόπο Κριό, αγαπάει με πάθος τα ζώα και εύχεται να μπορεί να ζει από την τέχνη του τραγουδιού, χωρίς περιόδους εκπτώσεων.