Γιάννης Μαρκόπουλος “Κρητικός ορίζοντας” | Νέο άλμπουμ

  0
  SHARE

  Η Feelgood Records παρουσιάζει το νέο δίσκο που συνέθεσε o Γιάννης Μαρκόπουλος, Κρητικός ορίζοντας. Ερμηνευτής σε αυτόν το δίσκο είναι ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης.

  Ο Κρητικός ορίζοντας είναι ένα νέο μουσικό έργο που αποτελείται από οχτώ τραγούδια και ένα ορχηστρικό που υπογράφει ο Μαρκόπουλος, συνθετικά και στιχουργικά. Ο θεματικός άξονας της σειράς αυτής των τραγουδιών διακλαδώνεται σε σκέψεις και εντυπώσεις της νεανικής πορείας του μεγάλου συνθέτη στην Κρήτη, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

  Ο Γιάννης Μαρκόπουλος γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο της Κρήτης, από γονείς παλαιών οικογενειών του νησιού. Προέρχεται όμως από το Λασίθι και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην Ιεράπετρα, όπου και βρίσκεται το πατρικό του σπίτι. Εκεί, στο ωδείο της παραλιακής αυτής πόλης, παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και μαθαίνει να παίζει κλαρίνο στην μπάντα και βιολί στο ωδείο της πόλης. Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα, από την κλασική μουσική, καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου.

  Ο Κρητικός ορίζοντας είναι ένα βαθιά βιωματικό μουσικό έργο. Ένα έργο γεμάτο από αισιοδοξία και εξωστρέφεια που εκφράζει τις αξίες της μεγαλονήσου, όπου η συντροφικότητα και η επικοινωνία γίνονται θέσεις και απομακρύνουν τη μοναξιά και τη μισαλλοδοξία.

  Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι εκείνος που πρώτος στα μουσικά του έργα αξιοποίησε και δίδαξε Κρητικούς ερμηνευτές, πιστεύοντας στη δύναμη που εκφράζεται στην περιφέρεια ισάξια με τις μητροπόλεις. Έχοντας αναδείξει τον Νίκο Ξυλούρη και τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, επιλέγει και προτείνει τώρα τον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη, ένα νεαρό τραγουδιστή από την Κρήτη που ερμηνεύει ξεχωριστά τη σύγχρονη μουσική της χώρας μας. Με τα ιδιαίτερα φωνητικά του προσόντα και τον σπουδαίο ερμηνευτικό του κόσμο μέσα από τη διδασκαλία του συνθέτη, ανοίγει τη νέα γενιά των τραγουδιστών και λυράρηδων. Στη φωνή και στην προσωπικότητά του, ο Μαρκόπουλος βρίσκει τον νέο ερμηνευτή των τραγουδιών του έργου.

  Στον Κρητικός ορίζοντας ο συνθέτης σκιαγραφεί μία σύγχρονη πορεία γεμάτη από νεανικά περπατήματα, σκέψεις, φαντασίες και μελλοντικές ανησυχίες. Στο στίχο ο συνθέτης εμπνέεται από τις κουβέντες των απλών ανθρώπων, τη λαϊκή σοφία, το πνεύμα του παγκόσμιου και ελληνικού κόσμου των λογίων και των ποιητών απέναντι σε ένα διεθνικό κόσμο, όπου η τεχνολογία παρεμβάλλεται μεταξύ των ανθρώπινων σχέσεων.

  Στο έργο συμμετέχει η 14μελής ορχήστρα Παλίντονος αρμονία και το φωνητικό σύνολο Libro Coro, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

  Σημειώσεις για τα τραγούδια:
  Ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνέθεσε τα τραγούδια “Να σε Υψώνω”, “Πότε θα Ξαναβρεθούμε”, “Κρητικός Ορίζοντας” και “Ίσταμαι και Παρατηρώ” το 2016. Το στιχουργικό κείμενο στο “Πότε θα Ξαναβρεθούμε” προέρχεται από ένα “σχόλιο – ποίημα” του συνθέτη που έγραψε για τη συνέντευξη που έδωσε το 2006 στη Λόλα Νταϊφά.

  Συνέθεσε το τραγούδι “Θα Ήθελα να Γνώριζα” την περίοδο 2005-2006 και το συμπεριέλαβε για πρώτη φορά στο έργο του “Εντεύθεν” που κυκλοφόρησε το 2015.
  Τα μέρη “Ολημερίς κι Ολονυχτίς”, “Κρήτη και πως μ’ Ανάθρεψες” στην πρώτη τους ενορχηστρωτική και στιχουργική μορφή περιλήφθηκαν στο ντοκιμαντέρ “Αγώνες Κρητικής Ελευθερίας” το 2006. Ο συνθέτης το 2016 πραγματοποίησε περαιτέρω επεξεργασία των τραγουδιών με νέα ενορχήστρωση προσθέτοντας και νέους στίχους.

  Το μέρος “Ο Έρως Έρωτας” περιλαμβάνεται στο album σε νέα επεξεργασία από τον συνθέτη στη μορφή του τραγουδιού. Αποτελεί χορικό και προέρχεται από το συμφωνικό του έργο “Η Συμφωνία της Ίασης” που συνέθεσε το 2000- 2001 σε ποίηση Μανώλη Πρατικάκη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του Ερυθρού Σταυρού.
  Οι δύο πρώτοι στίχοι στο “Ολημερίς κι Ολονυχτίς” προέρχονται από ιστορικές πηγές (δεκαπεντασύλλαβοι) των Κρητικών εξεγέρσεων εναντίον των Τούρκων, του 18ου αιώνα.

  Ο Κόρακας Μιχαήλ (Πόμπια Κρήτης 1797-1889) που αναφέρεται στο “Ολημερίς κι Ολονυχτίς” είναι ιστορικό πρόσωπο, αγωνιστής του 1821 και των Κρητικών επαναστάσεων. Ο Κόρακας μαζί με τον Δασκαλογιάννη και τον στρατηγό Καλλέργη θεωρούνται οι κορυφαίοι επαναστάτες στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κρήτης από τον Τουρκικό ζυγό.

  Λίγα Λόγια για τον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη:

  Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μεσσαρά της Κρήτης.
  Η πρώτη δισκογραφική εμφάνιση ήταν το 2005 με άλμπουμ “Χειμώνα Φέρνεις”, ενώ ακολούθησε η μελοποίηση για το έργο “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” μέσα στην ίδια χρονιά.

  Το 2014 επιστρέφει με το άλμπουμ “Μωσαϊκό” με ηχηρές συμμετοχές (Βασίλης Σκουλάς, Ψαραντώνης, Νίκος Στρατάκης, Τζωρτζίνα Αλεξάκη & Gianfranco Maranco).

  Τον επόμενο χρόνο συνεργάζεται με τον Λεωνίδα Μπαλάφα και τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη για το τραγούδι ”Να σταθώ στα πόδια μου” περιγράφοντας την πολιτική σκηνή της χώρας μας. Έχει συνεργαστεί με αρκετούς αξιόλογους μουσικούς, ενώ κάνει συνεχώς εμφανίσεις με το μουσικό του σχήμα στην Κρήτη και όλη την Ελλάδα.

  Συμμετέχουν: η ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία καθώς και στα μέρη “Ολημερίς κι Ολονυχτίς ” και “Κρήτη και πως μ’ Ανάθρεψες”” το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο “Libro Coro” σε διδασκαλία Ανθής Γουρουντή.

  Ενορχήστρωση και διεύθυνση:
  Γιάννης Μαρκόπουλος
  Διεύθυνση παραγωγής: Λένγκα Μαρκοπούλου
  Η ηχογράφηση έγινε στο studio Sierra τις 16 Μαρτίου έως 20 Απριλίου 2016
  Ηχοληψία, μίξη, mastering: Παναγιώτης Πετρονικολός

  Tracklisting
  01. Να σε Υψώνω
  02. Πότε θα Ξαναβρεθούμε
  03. Ο Έρως Έρωτας
  04. Κρητικός Ορίζοντας
  05. Ολημερίς κι Ολονυχτίς
  06. Μνήμη Κρητικής Αναγέννησης
  07. Ίσταμαι και Παρατηρώ
  08. Θα Ήθελα να Γνώριζα
  09. Κρήτη και πως μ’ Ανάθρεψες