Βασίλης Τσιτσάνης “Επέτειος” | Συλλογή Fm Records

0
SHARE

Ο Βασίλης Τσιτσάνης (Τρίκαλα, 18 Ιανουαρίου 1915 – Λονδίνο, 18 Ιανουαρίου 1984) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές του 20ού αιώνα, του οποίου τραγούδια ακούγονται μέχρι και σήμερα. Ήταν μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.

Την περίοδο 1937-1940 έγραψε τραγούδια που ηχογράφησε με τις φωνές του Περδικόπουλου και άλλων τραγουδιστών εκείνης της εποχής, όπως του Στράτου Παγιουμτζή, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Στελλάκη Περπινιάδη, με τους οποίους σε πολλές ηχογραφήσεις ο Τσιτσάνης συμμετείχε σαν δεύτερη φωνή.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ο Τσιτσάνης έμεινε στη Θεσσαλονίκη, όπου για ένα διάστημα τεσσάρων ετών (1942–1946). Εκεί έγραψε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του, τα οποία ηχογραφήθηκαν μετά τη λήξη του πολέμου, όπως την «Συννεφιασμένη Κυριακή».

Έχει συνεργαστεί με μεγάλους δημιουργούς και τραγουδιστές όπως η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, η Μαρίκα Νίνου, η Σωτηρία Μπέλλου και φυσικά με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Κατά τον μουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα, ο Τσιτσάνης καθιέρωσε νέο ύφος παιξίματος και τραγουδιού και για πρώτη φορά το λαϊκό τραγούδι απoμακρύνθηκε από τις παραδοσιακές φόρμες του δίστιχου επισημοποιώντας το ρόλο του ρεφρέν.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τα σημαντικότερα κομμάτια του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη στη συλλογή της FM Recοrds.